Hallitus siirtää maakuntavaaleja ensi syksyyn, vahvistaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk).

”Kyllä totta kai. Minusta se on aivan selvä asia. Ellei ihan ihmeitä tapahdu”, Vehviläinen sanoo.

Hallituksen kaavailuissa maakuntavaalit oli tarkoitus järjestää ensi keväänä yhdessä eurovaalien kanssa.

Taustalla on oikeuskanslerinviraston linjaus, että maakunnat perustavan uuden lain säätämisen ja vaalien välillä tulisi jäädä noin puoli vuotta valmistautumisaikaa. Vehviläinen katsoo, ettei maakunta- ja sote-uudistusta ehditä säätää eduskunnassa niin, että toukokuussa pidettävien eurovaalien ja lakien valmistumiseen väliin jää puoli vuotta.

”Nyt ollaan marraskuun tässä kohtaa, niin meillä pitäisi olla lait suuressa salissa käsittelyssä marras-joulukuun vaihteessa”, Vehviläinen toteaa.

Maakuntauudistus on osa hallituksen valmistelemaa sote-uudistusta. Sen toisesta laajasta kokonaisuudesta, valinnanvapaudesta, valmistui tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos, joka etenee nyt perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Jos perustuslakivaliokunta antaa mietintöluonnokselle puhtaat paperit, se palaa vielä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ennen kuin eduskunta pääsee siitä äänestämään.

”En ajattele, että perustuslakivaliokunta tekisi mitään pikakäsittelyä.”

”Kaikista tärkeintä on, että saadaan päätökset tehtyä tämän eduskunnan aikana. Se on kaikista tärkein asia. En ota kantaa siihen nyt, miten perustuslakivaliokunta sitä käsittelee. Mutta kun tämä on jo ollut perustuslakivaliokunnassa kerran, niin toivon, että tämä pystyisi menemään nyt sen mukaan, miten hallitus on vastineissaan esittänyt.”

Aiemmin perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko (kesk) on arvioinut, että maakuntavaalit saattavat lykkääntyä. Vehviläisen tuore kommentti vahvistaa asian.