Seksuaalivähemmistöjen asemaan huomiota kiinnittävä Pride-viikko huipentuu lauantaiseen kulkueeseen Helsingissä. Kuluneella viikolla seksuaalivähemmistöjen asema, Pride-viikko ja etenkin tasa-arvoiseen avioliittolakiin tähtäävä kansalaisaloite ovat herättäneet vilkasta keskustelua.

Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa puhutti etenkin eduskunnan lakivaliokunnan kielteinen kanta sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Muun muassa kokoomuksen Kansallisen sateenkaariryhmän eli Kasary ry:n puheenjohtaja Janne Hälinen harmitteli blogissaan sitä, että ”juuri lakivaliokuntaan on valikoitunut kohtuuttoman suuri edustus kokoomuksen konservatiivisiipeä”.

– Kokoomuksessa tasa-arvoinen avioliittolaki on määritelty omantunnonkysymykseksi, jossa kansanedustajilla on vapaat kädet äänestää omien arvojensa mukaisesti. Olkoonkin, etten itse voi käsittää ihmisoikeuskysymyksiä omantunnon alaan kuuluviksi, Hälinen kirjoitti jatkaen, että kokoomuksen todellinen kanta punnitaan syksyllä, kun aloite tulee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Vihreä rovaniemeläispoliitikko Miikka Keränen puolestaan toivoi blogissaan, että Pride-viikkoa ei olisi.

– Toivon, että tällaiselle juhlalle ei olisi tarvetta. Ihanneyhteiskunnassani kun kenenkään ei tarvitsisi tehdä numeroa omasta seksuaalisuudestaan - olisi se sitten mitä tahansa. Ihanneyhteiskunnassani kaikki hyväksytään sellaisina kuin he ovat, ja kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti lain edessä. Homous olisi niin tuttua ja turvallista, ettei sitä tarvisi kenellekkään kehua, Keränen kirjoittaa.

Keräsen mukaan hänen ihanneyhteiskuntaansa on pitkä matka.

Joitakin keskustelijoita Pride-viikko ja seksuaalivähemmistöistä puhuminen tympäännyttää. Perussuomalaisten nuorten pääsihteerille Suvi Karhulle, joka ilmoittaa itse kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, ”homohehkutus” riittäisi jo.

– Oletan, että suurin osa meistä seksuaalivähemmistöihin kuuluvista haluaa elää aivan rauhassa tavallista elämää ilman että korostaa omaa vähemmistöleimaansa. Homohehkutus on suoranaisesti noloa ja aiheuttaa vaivaantumista, Karhu kirjoittaa blogissaan.

Alla lisää Pride-viikon aikana julkaistuja Puheenvuoro-blogeja.