Keskustalaisen pääministeri Anneli Jäätteenmäen ero vuonna 2003 on noussut näkyvästi esille, kun pohditaan Rinteen hallituksen Posti-sotkun seurauksia. Keskustalla olisi nyt paikka kostaa sdp:lle, vihjaa ainakin oppositiopuolue kokoomuksen edustaja.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) nostaa Twitterissä kahdessa eri viestissä esille kuuluisan lapun, jolla sdp:n silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ilmoitti vaatimuksensa pääministerinvaihdosta Jäätteenmäen keskustalle.

”Taitaa [keskustan ryhmänjohtaja Antti] Kurvinen palauttaa tämän lapun kohta takaisin sdp:lle”, Heinonen kirjoittaa nyt Twitterissä.

Backmanin lappu on esillä myös muun kokoomuksen Verkkouutisissa ja Ilta-Sanomissa.

Oppositio syyttää pääministeri Antti Rinnettä (sd) eduskunnan harhaanjohtamisesta ja niin sanotun ”muunnellun totuuden” puhumisesta. Väärien tietojen antamiseen liittyi myös Jäätteenmäen ero reilut 15 vuotta sitten.

Eduskunnan sivuilla kerrotaan historiallisesta kesäkuun 18. päivästä vuonna 2003. Eduskunnan täysistunnossa kuultiin pääministeri Jäätteenmäen ilmoitus Irak-keskustelun taustoista. Eduskunnan luottamus Suomen ensimmäiseen naispuoliseen pääministeriin loppui puheenvuoroon, josta kollektiiviseen muistiin ovat jääneet ”pyytämättä ja yllätyksenä” Jäätteenmäelle toimitetut muistiot.

”Antaessani Irak-vuotoa koskevan todistajalausunnon viranomaisille 11.6. kerroin, että nettisivuillani ja vaalikeskusteluissani esittämäni tiedot perustuivat Martti Manniselta faksilla saamiini kahteen niin sanottuun briefing-muistioon, joista toinen oli Mannisen kirjoittama ja toinen kooste, joka myöhemmin on ilmennyt koosteeksi ulkoministeriön Grosman-asiakirjasta. En ollut näitäkään muistioita pyytänyt, ja ne tulivat minulle yllätyksenä”, Jäätteenmäki kertoi tuolloin.

Eduskunnasta kuului kielletty huuto, ”valehtelija”.

”En ollut pyytänyt, ja ne tulivat minulle yllätyksenä”, Jäätteenmäki jatkoi.

Jäätteenmäki ei enää kyennyt palauttamaan menettämäänsä luottamusta. Kulissien takana päähallituskumppani Sdp ilmoitti keskustan eduskuntaryhmälle menettäneensä luottamuksen pääministeri Jäätteenmäkeen, eduskunnan sivuilla kerrotaan.

Ilmoitus tehtiin ryhmänjohtaja Jouni Backmanin kuuluisalla paperilapulla, jossa luki:

”SDP ei voi enää jäädä odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon.

Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta.

Eduskunta voitava kutsua koolle jo nyt ensi tiistaiksi.

Muuten kuten keskusteltu eli lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia.”

Pääministeri Jäätteenmäki jätti eroilmoituksensa tasavallan presidentille vielä samana päivänä tämän kesäasunnolla Kultarannassa.

Nykypäivässä sdp:n hallituskumppani keskusta on lehtitietojen mukaan harkitsemassa pääministerin kaatamista ja vaihtoa. LUE LISÄÄ: