Valtaosa suomalaisista yhdeksäsluokkalaisista nuorista on ladannut musiikkia tai muuta sisältöä laittomasti verkosti. Tähän oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tilastotietoon vetoaa kansalaisjärjestö Effi ry, joka vaatii kohtuullisuutta tekijänoikeusrikosten rangaistuksiin.

–Kuuluisiko sinun lapsesi vankilaan? Todennäköisesti, Effi kärjistää Helsingin Kampin Lasipalatsiin maanantaina ripustetussa lakanassaan.

Effi mainostaa lakanalla Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitetta. Aloitteessa vaaditaan tekijänoikeuslain rangaistusten lieventämistä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan 71 prosenttia 15–16-vuotiaista nuorista ilmoittaa syyllistyneensä laittoman sisällön lataamiseen verkosta viimeisen vuoden aikana.

–Kyse on nykyisen tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeusrikoksesta, josta voi saada kaksi vuotta vankeutta, kertoo lakimies Ville Oksanen Effi ry:stä.

–Se johtaa kohtuuttomiin korvauksiin ja rikosrekisterimerkintöihin ja mahdollistaa yliampuvat pakkokeinot, kuten kotietsinnät ja takavarikot, sekä nettiyhteyksien katkaisemiset.

Tekijät korostavat, että lakialoitteen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi. Tarkoituksena on tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena, ei tekijänoikeusrikoksena. Vakavampi tekonimike mahdollistaa kotietsinnät, takavarikot ja suuret vahingonkorvaukset, jotka aloitteen tekijöiden mukaan ovat ylimitoitettuja toimia rikoksen vakavuuteen nähden.