1990-luvun lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) arvioi Nykypäivän haastattelussa, että Sanna Marinin (sd) hallituksen suunnittelemasta lisävelasta kolmannes voitaisiin karsia. Hallitus on ottamassa koronan takia uutta velkaa ainakin noin 20 miljardia euroa.

”Kyllä minua hirvittää”, Viinanen kommentoi lisävelkaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä elinkeinoelämän tukemisen, mutta epäilee, että rahaa on valunut ja valuu myös kohteisiin, joissa ”ei ole järkeä”.

Viinanen ennakoi, että koronakriisin talousvaikutukset tuntuvat Suomessa kolmisen vuotta. Hänen mukaansa kesälomien jälkeen nähdään paremmin, miten yritysten tilauskannat ovat todellisuudessa huvenneet, kuinka tuotantoa saadaan käyntiin ja vientiä vetämään.’

”En vielä jaksa uskoa, että tästä mikään katastrofi syksyllä tulee.”

Viinanen pitää oikeansuuntaisina elvytystoimia, joilla saadaan koronakriisin jäljiltä tuotanto pyörimään ja vienti vetämään. Lisäksi hän haluaa painottaa ay-liikkeen roolia.

”Nyt olisi minusta korkea aika myös ammattiyhdistysliikkeen tulla mukaan näihin talkoisiin – lopultakin. Ne voisivat astua pöytään neuvottelemaan uudesta työlainsäädännöstä, tavoitteena nimenomaan joustojen lisääminen.”

Lue lisää: