Moni osallistuu tänään kansainväliseen ilmastolakkoon, mutta Finanssiala halusi vastata haasteeseen toisella tavalla. Finanssialan johtoryhmän jäsenet luopuvat päivän palkastaan ilmastotoimien hyväksi.

Finanssiala ry (FA) on pankki- ja rahoitusalan yritysten edunvalvoja.

FA:n johtoryhmän jäsenet toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari, kehitys- ja hallintojohtaja Taina Ahvenjärvi, johtaja Lea Mäntyniemi, johtaja Mari Pekonen-Ranta, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula sekä johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila lahjoittavat päivän bruttopalkkansa ilmastotalkoisiin. Lahjoitukset menevät muun muassa WWF:lle ja John Nurmisen säätiölle.

Yli-Huttula kertoo Uudelle Suomelle, että koko johtoryhmän päivän bruttopalkoista kertyy yhteensä noin 4000 euroa lahjoitettavaa. Hän toteaa, ettei tiedä kollegojensa tarkkoja yksittäisiä lahjoitussummia.

”Meillä on palkkahaitaria tässä, koska johtoryhmässä olevilla henkilöillä on erilaisia vastuita. Kyllä minä voin sen omalta osaltani sanoa, että minä olen lahjoittanut noin 500 euroa WWF:lle”, Yli-Huttula paljastaa.

Lahjoitussummat on laskettu syyskuussa olevien työpäivien perusteella, joita kertyy 21 kappaletta.

Varatoimitusjohtajalla välähti

Yli-Huttulan mukaan idea ”päivän palkka ilmastolle” -kampanjasta oli puhtaasti varatoimitusjohtaja Kivisaaren, joka haastoi muut johtoryhmän jäsenet. Jokainen teki asiassa henkilökohtaisen ratkaisun ja kaikki päätyivät tekemään lahjoituksen. Kohteet valittiin itse.

Tarkoituksena oli osallistua ilmastotalkoisiin jollakin muulla tavalla kuin lakkoilemalla.

”Ketä vastaan tässä lakkoilisi, koska se aiheuttaisi ehkä suomalaisellekin yhteiskunnalle isojakin menetyksiä, jos tässä nyt ryhdyttäisiin lakkoilemaan perjantaipäiväksi? Ollaan mieluummin töissä ja lahjoitetaan palkka taholle, joka tekee konkreettisia ilmastotoimia.”

”Meillä on siihen mahdollisuus, kaikilla ei ole, vaikka monen tulotason ihmiset tekevätkin tänä päivänä lahjoituksia ja elämäntapavalintoja omassa arjessaan.”

Yli-Huttula on tapauskohtaisesti joskus osallistunut ilmastokampanjoihin, mutta ei ole toiminut kuukausilahjoittajana. FA:n tempaukseen liittyvän lahjoituksen hän päätyi tekemään ympäristöjärjestö WWF:lle.

”Olen aina arvostanut heidän työtään ja ollut tukemassa heidän saimaannorpan suojelutyötään.”

Yli-Huttulan mukaan on mahdollista, että FA toteuttaa tempauksensa joskus uudestaan, mutta asiaa ei ole mietitty sen enempää.

”En osaa sanoa, tuleeko tästä pysyvä.”

Ilmastohaasteet leviävät

Varatoimitusjohtaja Kivisaari puolestaan toteaa tiedotteessa, että ilmastonmuutokseen reagointi on yksi tämän hetken tärkeimmistä kansalaisaktivismin muodoista.

”Me emme lakkoile, mutta haluamme kantaa kortemme kekoon”, Kivisaari sanoo.

”Haastamme kollegoitamme muissa edunvalvonta- ja työmarkkinajärjestöissä maksamaan päivän palkkansa valitsemalleen järjestölle tai hankkeelle, jonka kukin katsoo parhaiten toteuttavan siirtymistä kestävään maailmaan.”

Yli-Huttulan mukaan haasteen onnistumista ei ole erityisesti seurattu, mutta hänen silmiinsä on osunut muutama lahjoittaja, muun muassa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä, joka ilmoitti Twitterissä ottavansa haasteen vastaan.

Yritysvastuujärjestö Finnwatch puolestaan on haastanut yritykset pohtimaan tänään ilmastolakkopäivänä vakavasti omaa rooliaan ilmastokriisin torjunnassa. Järjestön mukaan haasteeseen on tähän mennessä vastannut yli 30 yritystä, joukossa merkittäviä toimijoita kuten Alko, HKScan, Paulig, SRV-yhtiöt ja Tallink-Silja.

Uusien ilmastotoimien pohtimiseksi muun muassa Alko, HKScan, Paulig ja SRV-yhtiöt järjestävät perjantaina henkilökunnalleen ilmastokahvitauon, jonka aikana pohditaan, mitä ilmaston hyväksi voitaisiin tehdä.

Tallink Siljan työntekijät taas osallistuvat perjantaina ilmastotyöpajaan tavoitteena löytää lisää konkreettisia toimenpiteitä ilmastokriisin torjumiseksi.