Rauha maan päällä on hankalasti toteutettava unelma, mutta avaruudessa sen luulisi onnistuvan. Vaan ei. Kansainvälisellä avaruusasemalla vallitsee ”kylmä sota” wc-käynneistä, ruoasta ja kuntopyöristä, kertoo Sydsvenskan-lehti.

Venäläinen kosmonautti ei saa asioida amerikkalaisessa wc:ssä, vaan hänen on pitäydyttävä hieman yksinkertaisemmassa venäläisessä mallissa. Astronauteille tarjotaan amerikkalaista, kosmonauteille venäläistä ruokaa. Kuntoiluvälineetkin jaotellaan: kosmonautti hikoilee venäläisellä kuntopyörällä, ei amerikkalaisella.

Tällaiset ohjeet ovat ainakin saaneet venäläiset kosmonautit ennen matkaansa ISS-avaruusasemalle, jossa astronautit ja kosmonautit ovat huseeranneet yhdessä jo kohta vuosikymmenen ajan.

Venäläinen kosmonauttiveteraani Gennadi Padalka kertoi hiljan Novaja Gazeta -lehdessä epätavallisen avoimesti suurvaltojen välisestä avaruusnahinasta, josta tähän saakka ei ole tiedetty mitään. Padalka laukaistiin viime viikolla ISS-asemalle.

Haastattelussa hän kertoo USA:n ja Venäjän kiistan alkaneen vuonna 2005, jolloin Moskova ryhtyi veloittamaan Nasaa venäläisillä avaruusaluksilla tehdyistä avaruusasemamatkoista.

Rivien välistä voi aavistaa, että nahistelu juontaa juurensa tuolloisten johtajien George W. Bushin ja Vladimir Putinin kireisiin suhteisiin. Padalkan mukaan tilanne jatkuu edelleen. Ennen lähtöään hän kysyi, saisiko käyttää amerikkalaisten parempia kuntoilulaitteita. Pitkällisten pähkäilyjen jälkeen vastaus oli ei. Sama koski ruokaa ja wc-käyntejä.

Padalka toteaa kuitenkin lopuksi, että ”poliitikot ja byrokraatit kiistelevät, emme me kosmonautit ja astronautit”.