Britannian pääministeri Boris Johnsonin kiertue Euroopassa ei ole luonut toiveikkuutta sopuisasta erosta ennen lokakuun määräaikaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tänään torstaina, että mahdolliset muutokset tämänhetkiseen brexit-sopuun eivät olisi merkittäviä.

”Sanon tämän selkeästi. Emme keksi seuraavien 30 päivän aikana erosopimusta, joka olisi ratkaisevasti erilainen kuin jo hyväksytty,” Macron sanoi Bloombergin mukaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Macronin tänään torstaina Pariisissa.

Johnson on tällä viikolla lämmitellyt välejä myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa sopuisamman eron toivossa. Keskiviikkona Merkel puhui ”30 päivästä”, ja tarkensi torstaina lausuntoaan sanomalla, ettei kyseessä suinkaan ole deadline, vaikka Britannian aika käykin lyhyeksi.

Macron kuitenkin tarjosi myös varovaista optimismia.

”Meidän täytyy yrittää käyttää kuukausi hyvin.”

Samanlaista viestiä ovat tarjonneet myös muut EU-johtajat.

Euroopan unioni lyttäsi erosopimuksen uudelleenavaamisen viimeksi tiistaina. Britannian edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvottelema ja EU:n hyväksymä sopimus äänestettiin brittiparlamentissa kumoon yhteensä kolme kertaa.

Jos sopua ei synny, Britannialla on edessään sopimukseton lähtö unionista 31. lokakuuta ilman siirtymäaikaa.

Britannian osalta sopimuksessa hiertää Irlanti.

”Haluan diilin ja uskon että voimme saada sellaisen, hyvän diilin,” Johson sanoi.

Johnson on sanonut hyväksyvänsä ainoastaan sellaisen sopimuksen, jossa Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla ei sovelleta EU:n vaatimaa ”pehmeän rajan” tullijärjestelyä.

EU:n vaatima pehmeä raja tarkoittaa, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle ei tulisi tullimuodollisuuksia.

Tulli- ja yhteismarkkinaunionista irti haluavalle Britannialle ja varsinkin brexitiä kannattaville konservatiivipuolueen jäsenille pehmeä raja tuottaa vaikeuksia.

LUE MYÖS: Britannia luovuttaa äänensä Suomelle – Nyt alkoi irvailu brexit-sloganista