Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat jälleen viikonlopun ja alkuviikon aikana joutuneet yt-neuvotteluiden piiriin, lomautus- tai irtisanomisuhan alle. Yt-uhka laajenee nyt vauhdilla koronaviruksen aiheuttaman yhteiskunnan pysähdyksen seurauksena.

Vielä perjantaihin mennessä yt-ilmoituksia oli tehty noin 124 000 työntekijän lomauttamisesta, ja ilmoituksia oli antanut noin 1300 yritystä.

Tiistaina tilanne olikin jo varsin toinen, sillä työ- ja elinkeinoministeriö kertoo yt-neuvotteluiden koskevan jo 158 000 ihmistä Suomessa. Yt-neuvottelujen aloittamisesta ilmoittaneita työnantajia on jo 1737.

Ministeriön mukaan yt-neuvottelut ovat ryöpsähtäneet käyntiin selvästi nimenomaan koronavirustilanteen seurauksena, sillä valtaosa ilmoituksista on tullut 15. maaliskuuta jälkeen.

Tilastot eivät reagoi heti, mutta helmikuu jää historiaan

Työvoima­­­tutkimuksen yliaktuaari Pertti Taskinen Tilasto­­­keskuksesta kirjoittaakin blogissaan, että ”kaksijakoisen maaliskuun” tiedot työmarkkinoilta eivät vielä tule antamaan koko kuvaa korona­kriisin kärjistymisestä, koska kärjistyminen tapahtui vasta kuun jälki­puoliskolla. Yhden asian työmarkkinoiden tilanteesta voi silti jo sanoa.

”Helmikuu 2020 jää työmarkkinoiden historiaan viimeisenä ’normaalina’ kuukautena pitkään aikaan, näin uskallan sanoa”, Taskinen kirjoittaa.

Ilmoitukset yt-neuvotteluista alkoivat yleistyä nopeasti maaliskuun puolivälin jälkeen, ja myös pika­lomautuksia alkoi tulla voimaan. Työvoima­tutkimuksen tiedot ovat koko kuukauden keskiarvo, Taskinen kertoo, ja alle kolmen kuukauden määräajalle lomautetut ovat tilastossa aina työllisiä.

”TEM:n työnvälitystilastot puolestaan kertovat kokoaikaisesti lomautettujen määrän työttömistä työnhakijoista. Töistä poissaolo ei vaikuta työlliseksi määrittymiseen, ennen kuin kolme kuukautta on kulunut. Toistaiseksi lomautetuista tulee kuitenkin määritelmän mukaan välittömästi ei-työllisiä.”

”Toisin sanoen sairastumiset tai karanteenit eivät vaikuta käytännössä työllisten määrään, kun kyseessä on työsuhde tai yrittäjyys. Yrittäjästä, jolla ei ole töitä tai töitä on normaalia vähemmän, tulee alityöllinen, samoin määräajaksi lomautetusta palkan­­saajasta”, Taskinen selittää.

Sen sijaan sairas- ja muiden poissaolojen määrä näkyy vähentyneinä tehtyinä työtunteina ja täten kansan­talouden tilin­pidon luvuissa, kun ne aikanaan julkaistaan, Taskinen jatkaa.

Yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden ja työnantajien määrä (tilanne 24.3.2020):

Yt-neuvotteluiden piirissä olevat henkilöt: 158 335

Yt-neuvottelujen alkamisesta ilmoittaneet työnantajat: 1737

Työttömäksi työnhakijaksi 16.3.–23.3.2020 ilmoittautuneet henkilöt:

Lomautettuna työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6654, joista koronatilanteen takia arviolta noin 5700 henkilöä

Muista syistä kuin lomautuksesta johtuen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6728, joista koronatilanteen takia arviolta noin 2200 henkilöä

TEM:n luvuissa näkyy vähintään 20 henkilöä työllistävien työnantajien ilmoitukset alkaneista tai alkavista yt-neuvotteluista ympäri maata. Alle 20 henkilöä työllistävien työnantajien ei yhteistoimintalain mukaan tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.