Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen ja muut piensijoittajat vaativat kaivoskonserni Afarakia kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, kertovat Kauppalehti ja Talouselämä.

Taustalla ovat uutiset, joiden mukaan Afarakin suuromistajaksi olisi nousemassa Venäjän valtion omistama United Shipbuilding Corporation (USC). Yhtiö omistaa kokonaan Helsingin telakkaa operoivan Arctechin. USC löytyy myös Krimin valtauksen jälkeen laadituilta Venäjän vastaisilta pakotelistoilta.

USC:n pääjohtaja Alexei Rakhmanov kertoi yhtiön myyvän yli puolet Helsingin telakasta kroatialaisliikemies Danko Končarille. Končar on Afarakin pääomistaja ja eri lähteiden mukaan hän maksaisi yli puolet Helsingin telakan kaupasta juuri Afarakin osakkeilla.

Epäilyt pakotelistalla olevan Venäjän valtio-omisteisen yhtiön mukaantulosta Afarakiin huolettaa piensijoittajia.

–Meidän täytyy saada tietoon, ketkä yhtiön omistavat, Afarakin pienomistaja edustava Kakkonen toteaa lehtien haastattelussa.

Afarakin toimitusjohtaja Guy Konsbruck kiistää lehtitiedot pörssitiedotteessa.

–Useisiin viimeaikaisiin virheellisiin uutisiin viitaten yhtiö haluaa korostaa, että se ei ole tietoinen mistään yhtiön osakkeilla tehdyistä suurista kaupoista, Konsbruckin allekirjoittamassa Afarakin pörssitiedotteessa kerrottiin maanantaina.

Konsbruck tähdentää, ettei Afarak aio kommentoida ”tällaisia huhuja” enempää.

Kauppaneuvos Kakkosen mukaan tilanne vaatii ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumista.

–Yhtiökokouksessa yhtiön täytyy tuoda osakasrekisterit esille. Viimeistään silloin näemme, ketkä yhtiössä ovat omistajia, hän painottaa.