Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen nettipaneelin mukaan noin 14 prosentti huomenna sunnuntaina äänestämään aikovista ei vielä tiedä, minkä puolueen ehdokasta äänestäisi. Paneeliin vastasi 1 737 ihmistä ja se toteutettiin tämän viikon tiistaista perjantaihin.

”Epävarmuus on suurta”, valtiotieteen professori Kimmo Grönlund kommentoi Twitterissä.

Emeritusprofessori Göran Djupsund puolestaan viittaa Ylen torstaiseen gallupiin.

”Tärkein havainto tulevan hallituksen kannalta: sdp:n kaula kokoomukseen vielä, jo äänestäneiden ja varmaan äänestävien keskuudessa, yhä 2,6 yksikköä. Tilanne vielä auki, mutta hieman kallelleen suuntaan Rinne”, hän arvioi.

Lue myös: Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

Djupsund arvioi ruotsalaiselle Aftonbladetille, että kaksi asiaa on muodostumassa tämän kertaisten eduskuntavaalien kantaviksi teemoiksi. Toinen on Oulun seksuaalirikokset.

”Mielipidemittausten mukaan perussuomalaiset saivat apua siitä”, hän sanoo.

Toinen tekijä on Djupsundin mukaan ilmastonmuutos.

”Puolueet ovat kilpailleet siitä, kuka onnistuu lanseeraamaan itsensä ympäristöystävälliseksi ja erilaisia toimia on listattu. ”

Ilmastonmuutoksen nouseminen vaaliteemaksi on osaltaan kasvattanut perussuomalaisten kannatusta useiden arvioiden mukaan.

”Taisi tulla ilmastovaalit, muttei ihan siinä merkityksessä kuin moni ehkä alun perin toivoi. Koko puoluekenttä ja äänestäjäkunta ei kääntynytkään kunnianhimoisen ilmastopolitiikan kannalle vaan aatteen palo on nostattanut vastaiskun”, Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Jenni Karimäki kommentoi Twitterissä.

Samaan asiaan ovat kiinnittäneet huomiota arvostetut Financial Times ja The New York Times.

Financial Timesin mukaan ilmastonmuutoksen vastaisten toimien vastustaminen on tarjonnut perussuomalaisille uuden tavan erottautua muista puolueista.

”Suomen populistit keräävät suosiota ympäristövastaisuudella”, lehti kirjoittaa.

The New York Times puolestaan arvioi, että ”ilmastohysteriasta” puhumisesta on tullut perussuomalaisille uusi ”lyömäase” maahanmuuton rinnalle.

Göran Djupsundin mukaan Suomessa käydään nyt ensimmäistä kertaa Ruotsin mallin mukaiset blokkivaalit. Hän arvioi, ettei sdp ole valmis hallitukseen kokoomuksen kanssa eikä kokoomuskaan sdp:n kanssa.

”Se tarkoittaa sitä, että muiden puolueiden pitää päättää liittoutumisesta jommankumman kanssa”, hän toteaa.

Lue lisää:

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”

Rinteen ja Orpon väittely kuumeni: ”Sä olet Petteri nyt väärässä” – ”Panin sen silppuriin saman tien”

Sdp lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Rinne ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

Antti Rinne torjui jo perussuomalaiset – Halla-aho: Kaksi ristiriitaista viestiä

Petteri Orpo löi talousluvut tiskiin ja avautui sdp:stä: ”Uutta velkaa tulossa 12mrd€ – ilman yhtäkään vaalilupausta”