Kansanedustajille tehdyn kyselyn mukaan apteekkien määrää voitaisiin lisätä, S-ryhmän entinen johtaja, konsultti Minna Isoaho kertoo Puheenvuoron blogissaan.

–Viikonlopun aikana tein kansanedustajille kyselyn, jossa kartoitettiin heidän näkemyksiään muutamiin apteekkialan vapautuskeskustelussa esille tulleisiin kysymyksiin. 29 kansanedustajaa vastasi, joten vastausaktiivisuus oli 15 prosenttia, Isoaho kirjoittaa.

Kyselyn mukaan kansanedustajat ovat keskimäärin ”jonkin verran samaa mieltä” esitetyn väittämän kanssa: ”apteekkien määrää voitaisiin lisätä”.

Isoaho kuitenkin toteaa, että tämän kyselyn perusteella ei voida tehdä koko eduskuntaa koskevaa yleistystä, mutta ovat tulokset mielenkiintoisia.

–Uskon, että apteekkikeskustelua käydään tulevana syksynä ja toivon, että kansanedustajat pohtivat kantaansa tosiasioita peilaten, ei nykyistä toimintamallia kritiikittömästi suojellen, Isoaho kirjoittaa.

–Lisäksi ne osoittavat, että ajattelutavan muutos on tapahtunut, hän toteaa.

Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) ja Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura kävivät kiivasta keskustelua apteekkien määrän sääntelystä viime viikolla Suomi Areenassa.

LUE LISÄÄ: "Populistipoliitikko, kieltäydyt ymmärtämästä" - Näin Antero Vartia vastaa Apteekkariliiton ryöpytykseen

– Apteekkariliiton varapuheenjohtaja ei kestänyt kuulla toimialaa koskevaa kritiikkiä, vaan suojautui muiden puheilta sateenvarjon avulla ja turvautui alatyyliin omissa kommenteissaan, Isoaho kommentoi keskustelua Suomi Areenassa.

Hän muistuttaa, että aptteekkitoimialan käytäntöjen uudistamista on vaadittu tasaisin väliajoin useiden vuosikymmenten aikana, mutta koskaan siinä ei ole onnistuttu.

–Perinteisesti keskustelu on kerta toisensa jälkeen tyrehtynyt siihen, että toimialalta on väitetty lääketurvallisuuden ja lääkkeiden saatavuuden edellyttävän täsmälleen sitä toimintamallia, jota parhaillaan noudatetaan. Ja päättäjät ovat uskoneet. Valvottavasta on tullut valvoja, joka kertoo päättäjille oikeat vastaukset, Isoaho kertoo.