Ilmavoimien harjoituksessa epäillään tapahtuneen useita sotilasrikoksia. Uhrit olivat varusmiehiä ja epäiltynä on ”parikymmentä” varusmiestä sekä ammattisotilasta Ilmasotakoulusta ja Porin prikaatista.

Pääesikunta tiedotti epäilyistä alun perin 30. marraskuuta 2018. Tuolloin oli aloitettu esitutkinta Ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoituksen tapahtumista, joissa epäillään varusmiehiin kohdistunutta epäasiallista toimintaa.

”Tutkinta on edennyt ja asiassa on syytä epäillä useita sotilasrikoksia”, pääesikunta tiedotti torstaina.

”Tapauksessa epäiltyjä rikoksia ovat toiseen sotilaaseen kohdistunut pahoinpitely ja palvelusrikos. Rikoksesta epäiltyjä on noin parikymmentä henkilöä Ilmasotakoulusta ja Porin prikaatista. Epäiltyinä on sekä varusmiehiä että ammattisotilaita.”

Kaikki epäiltyjen rikosten uhrit ovat Porin prikaatin varusmiehiä, joista osa sai tekojen johdosta lieviä vammoja. Epäillyt teot tapahtuivat sotaharjoituksen yhteydessä Jämsän Hallissa.

”Kyse on ollut harjoituksessa tapahtuneesta maaliosastona toimineen tiedusteluryhmän kiinniotosta ja kuulusteluista. Tilanteessa epäillään tapahtuneen sellaisia ylilyöntejä, joiden epäillään täyttävän pahoinpitelyn ja palvelusrikoksen tunnusmerkistön.”

Esitutkinnan arvioidaan kestävän viikkoja ennen kuin asia siirtyy syyteharkintaan. Pääesikunta ei kerro tapahtumista tarkemmin.