Lääkäri ja Turun yliopiston professori Pentti Huovinen arvostelee VR:n päätöstä siirtää paperiset käsipyyhkeet vessojen ulkopuolille.

–Nyt on tehty käsittämätön päätös, Huovinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Huovinen korostaa, että käsien kuivaus on olennaista, koska mikrobit tarttuvat hyvin märkiin käsiin.

–WC-käynnin yhteydessä jokainen joutuu tekemisiin virtsan ja ulosteen kanssa. Ulostamisen jälkeen WC-paperilla pyyhkiessä bakteereita tulee väistämättä sormiin.

VR päätti siirtää paperitelineet vessojen ulkopuolille, jotta sitä ei heitettäisi pönttöihin, VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoo.

–Yksi suurimmista ongelmista siihen, miksi junan vessa meni tukkoon, oli se, että sieltä löytyi valtavat määrät paperia, Heijari sanoo Uudelle Suomelle.

–Junien vessanpöntöistä on löytynyt mitä ihmeellisempää tavaraa: sukkahousuja, kalsareita ja vaippoja ja kaikkea mahdollista, Heijari kertoo.

Junien vessoissa on myös kuumailmapuhallin, mutta Huovisen mielestä se on ”toivoton vaihtoehto”.

–WC:n ulkopuoliset käsipyyhkeet on tarkoitettu käytettäväksi matkustamotiloissa, vaikkapa eväiden syöntiä avustamaan. Käsien kuivaamiseen tarkoitettu kuumailmapuhallin on koteloitu ja se käynnistyy infrapunailmaisimen välityksellä eli käsin ei laitteeseen tarvitse koskea. Laite puhaltaa kuumaa ilmaa ylhäältä alaspäin, joten laitteeseen ei mene tai jää vettä asiakkaan käsistä, VR:n operointikunnossapitopäällikkö Hannu Purola kertoo Uudelle Suomelle.

Junien WC-tilan kattoon on asennettu otsonointilaite, joka puhdistaa tilassa kiertävää ilmaa ja WC:n pinnat puhdistetaan aina ennen junan lähtöä, Purola kertoo. Lisäksi vessoihin tehdään kolmen kuukauden välein pesun höyryllä kaikille pinnoille.