Suomen ei pidä ottaa mallia Ruotsin mallista etsiessään ratkaisuja terveydenhuollon ongelmiin, lääkäri ja kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) varoittaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja keskusta ovat ehdottaneet Ruotsin terveydenhuoltomallin kaltaista järjestelmää Suomeen.

–Tekemistä on paljon, ja erityisesti hoitojonojen lyhentäminen on ensiarvoisen tärkeää. Ruotsin malli ei kuitenkaan ole tähän se autuaaksi tekevä ratkaisu, Tainio kommentoi.

Hän nostaa esiin Euroopan maiden terveydenhoidon toimivuutta mittaavan Euro Health Consumer –indeksin, jossa Suomi sijoittui kymmenenneksi ja Ruotsi yhdenneksitoista.

–Vertailu kertoo, että hoitojonojen pituus on Ruotsissa yhä keskeinen ongelma muutaman vuoden takaisesta uudistuksesta huolimatta, Tainio sanoo.

Ruotsissa yksityiset yritykset on otettu mukaan tuottamaan julkisia perusterveydenhuoltopalveluita.

Tainion mielestä Ruotsin mallissa on myös hyvää: palveluiden järjestämisvastuu on riittävän suurilla toimijoilla, rahoitusmalli on selkeästi yksikanavainen ja potilaiden valinnanvapaus toteutuu Suomea paremmin.

–Länsinaapurista hiljalleen tihkuvat tiedot kertovat kuitenkin toistuvasti siitä, ettei Ruotsin mallilla ole saatu ratkaistua niitä ongelmia, joiden vuoksi meillä on alun perinkin lähdetty tekemään sote-uudistusta. Hoitojonot ovat näistä kysymyksistä aivan keskeisimpiä, Tainio kertoo.

Hänen mielestään myöskään Ruotsin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio ei toteudu toivotulla tavalla.

–Kun ennaltaehkäisyssä ja palveluohjauksessa on vikaa, erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, Tainio sanoo.

THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson arvosteli lokakuussa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää ”Euroopan pohjasakaksi”.

THL uudistaisi Suomen terveydenhuoltoa niin, että julkisesti rahoitetun perusterveydenhuollon palvelujen tuottajiksi hyväksyttäisiin myös yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluntuottajia. Laitoksessa uskotaan, että tämä helpottaisi ”jonottamatta hoitoon” -tavoitteen saavuttamisessa.

Jonssonin mukaan Ruotsissa on pääsääntöisesti hyviä kokemuksia yksityisten terveyspalveluiden ottamisesta julkisen terveydenhuollon rinnalle.