Munuais- ja maksaliitto muistuttaa lääkkeiden oikeanlaisesta annostelusta. Lääkkeen yliannostus voi vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa myrkytystilan. Tällä viikolla vietetään maksaviikkoa.

Lääkäri Perttu Arkkila antaa tärkeän ohjeen koskien yleisesti käytettyä särkylääkettä, parasetamolia:

- Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksina. Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Arkkila Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa, liitto myös huomauttaa.

Oikein käytettynä parasetamoli on turvallinen itsehoitolääke, mutta yliannoksina parasetamoli voi aiheuttaa kuolemaan johtavan maksavaurion, varoittaa myös lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Luontaistuotteet voivat yksinäänkin vaurioittaa maksaa, Munuais- ja maksaliitto kertoo. Vauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen luontaistuotteiden käyttöön.

- Luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ei ole aina varmaa tietoa, minkä vuoksi niitä kannattaa välttää, liitto neuvoo.