On vuoden 2004 syyskuu ja jääkiekkoilija Teemu Selänteen, silloin 34, polvi on leikattu Helsingissä. Ortopedi Ismo Syvähuoko on tyytyväinen leikkauksen onnistumiseen. Hän arvelee mittavan tähystys- ja avoleikkauksen tehneen NHL-tähden polvesta vielä pelikelpoisen.

Sitä Syvähuoko ei osaa kuvitella, että Selänne dominoisi maailman parasta jääkiekkoliigaa vielä yhdeksän vuoden päästä kevättalvella 2013. Viime viikonloppuna 42-vuotias Selänne naputti neljä tehopistettä – toisen kerran tällä kaudella – ja kirjautti nimensä jälleen yhteen ennätykseen NHL:n historiankirjassa.

–Rehellisesti on sanottava, että silloin en uskonut, että hänen uransa jatkuisi vielä yhdeksän vuotta. Ajattelin, että jos kolme vuotta jatkuu, niin se on hyvä, Ismo Syvähuoko kertoo Uudelle Suomelle.

–Silloin oli erittäin vahva usko siihen, että polvi saadaan paljon paremmaksi, mutta leikkauksessa voi aina tapahtua kaikenlaista.

Luottolääkäri Syvähuokon mukaan Selänne toipui suuroperaatiosta täysin yli odotusten. Tässä auttoi NHL:n työsulku, joka aiheutti koko kauden 2004–2005 perumisen.

–Polvi päästiin leikkaamaan ja sitä pystyttiin kuntouttamaan kokonaisen vuoden ajan. Silloin oli uran katkeaminen lähellä, mutta ura saikin jatkoajan, Syvähuoko kertaa.

–Onni, että oli lakkovuosi.

Selänne itse on myöhemmin todennut lakon suoman toipumisajan tuoneen uraan lisävuosia. Syvähuoko ei edelleenkään paljasta tarkkoja tietoja siitä, mitä polvelle vuonna 2004 tehtiin: vain sen, että leikkaus oli laaja, ja että polveen oli "kerääntynyt" monta erilaista vikaa vuosien varrella.

Nyt Anaheimin suomalaisveteraani on 14 pisteellään NHL:n pistepörssin 18. sijalla parhaana suomalaisena. Takana on yksitoista peliä.

Ismo Syvähuoko ei keksi vastaavaa koko urheilukentästä.

–Ei sitä voi kuin ihmetellä, Syvähuoko sanoo viitaten Selänteen nopeuteen, joka on säilynyt kovana jopa NHL-tasolla.

–Kestävyyslajeissa vastaavaa voi tapahtua, koska kestävyysominaisuudet voivat kehittyä vanhallakin iällä, mutta se on todella harvinaista, että hän pärjää vielä nopeusominaisuuksiensa puolesta tällä tasolla.

Syvähuoko uskoo, että Selänteen 20-vuotisen NHL-uran on mahdollistanut monen onnellisen tähden osuminen kohdilleen. Selänne on toipunut lukuisista loukkantumisistaan hyvin, ja hän on sopeutunut vuosien varrella harjoittelemaan vanhenevan kehon ehdoilla. Lepoa ja rasitusta on hyvässä suhteessa.

Hyvä harjoittelu yksin ei kuitenkaan selitä pitkää uraa, Syvähuoko toteaa.

–Totta kai tässä on takana myös hyvä perimä. Pelkkä harjoittelu ei riitä tällaiseen, hän sanoo.

Tärkein ominaisuus on henkinen, Syvähuoko uskoo: Selänteen elämänasenne on positiivinen. Tätä ominaisuutta tarvittiin jo uran alussa, vuonna 1989, jolloin Selänteen sääri- ja pohjeluut paukkuivat poikki. Toipuessa kului lähes vuosi.

–Ehkä oli ihan hyväkin, jälkikäteen ajatellen, että se hidasti uran alkua ja lykkäsi NHL-uran alkamista vuodella, Syvähuoko pohtii.

Selänteen ja Syvähuokon yhteistyö alkoi vuosikymmeniä sitten, Selänteen ollessa 15-vuotias ja Syvähuokon toimiessa ikäkausimaajoukkueen lääkärinä. Vielä siinä iässä Selänne ei säihkynyt kirkkaimpana tähtenä.

–Hän ei ollut silloin mikään lapsitähti vaan hänen kohdallaan on tapahtunut sellaista tasaista kehitystä, Syvähuoko sanoo.

–Hienoa tätä on ollut seurata, lääkäristä Selänteen ystäväksi vuosien varrella muuttunut Syvähuoko summaa.