Ehkäisynetti.fi-sivusto mainostaa suomalaisnaisille ”kuukautissuunnittelua”. Sillä tarkoitetaan kuukautisten jatkuvaa siirtämistä lääkevalmisteilla.

”Isoisoäideillämme oli kuukautiset harvoin, elämänsä aikana vain noin 150 kertaa, koska he joko imettivät tai olivat raskaana. Kuukautiset joka kuukausi ovat varsin uusi ilmiö”, sivusto kertoo.

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professorin Markku Myllykankaan mukaan sivusto on ”mielenkiintoinen”.

– Tämä on malliesimerkki medikalisaatiosta, jossa normaalista asiasta tehdään lääketieteellinen ongelma, Myllykangas sanoo Uudelle Suomelle.

Ehkäisynetti.fi näyttää ensisilmäyksellä riippumatonta tietoa tarjoavalta seksuaaliterveyssivustolta. Sivustoa koristaa kuitenkin saksalaisen lääkeyhtiö Bayerin logo.

Kuukautisten jatkuvaa siirtoa mainostavan tekstin jälkeen linkistä pääsee suoraan sivulle, jolla kerrotaan Bayerin ehkäisypillereistä ja hormonivalmisteista. Ehkäisynetti.fi-sivustoa markkinoidaan muun muassa Facebookin kautta.

Bayerin mukaan sivusto noudattaa eettisiä periaatteita. Markku Myllykankaan mukaan kyse on ”tautitietoisuuden nostatuskampanjasta”, jollaisia on nähty Suomessa ennenkin.

Vastaavilla kampanjoilla lääkeyhtiöt pyrkivät Myllykankaan mukaan kiertämään lääkkeiden mainontakieltoa.

– Reseptilääkkeitä ei saa mainostaa suoraan muille kuin lääkäreille. Sitä kierretään kertomalla tällä tavalla jostakin joko oikeasta tai, kuten tässä tapauksessa, lääkefirman keksimästä ongelmasta, Myllykangas sanoo.

Edes lääkäreille valmisteita ei saa markkinoida kuin siihen tarkoitukseen, johon viranomaiset ovat antaneet luvan. Periaatteessa lääkäri saa Myllykankaan mukaan kuitenkin määrätä lääkettä vaivaan kuin vaivaan.

”Kuukautissuunnittelussa” ehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita käytetään kuukautisten siirtoon, jolloin lääkkeen käyttötarkoitusta laajennetaan. Myllykankaan mukaan lääkeyhtiön kannalta idea on hyvä, sillä potentiaalisia ostajia ovat oikeastaan kaikki kuukautisista ”kärsivät” naiset.

"Tarkoitus on saada ihmiset lääkäriin"

Myllykankaan mukaan muita esimerkkejä medikalisaatiosta ovat muun muassa sarkopenia eli se, että vanhetessa lihasvoima heikkenee, ennenaikainen siemensyöksy ja miesten vaihdevuodet.

Myllykankaan mukaan kaikissa tapauksissa kyse on siitä, että luodaan ongelma, johon voidaan myydä ratkaisuksi esimerkiksi lääkettä.

Ehkäisy- ja hormonivalmisteet eivät ole itsehoito- vaan reseptilääkkeitä. Kuluttaja ei siis voi marssia apteekkiin niitä ostamaan.

– Tarkoitus on saada ihmiset hakeutumaan lääkärille ja pyytämään hoitoa, jonka lääkäri sitten kirjoittaa, Myllykangas sanoo.

Aikaisemmin samalla menetelmällä edistettiin Myllykankaan mukaan Suomessa erektiolääkkeiden myyntiä.

– Siinäkään ei pystytty sanomaan suoraan, että ostakaa Viagraa. Siksi puhuttiin itse ongelmasta, Myllykangas kuvaa.

Lääkefirmoilla oli myös testejä, joilla pystyi testaamaan, kärsiikö erektio-ongelmista.

– Ne oli tehty niin, että jos rehellisesti vastasi, joka jätkän piti lähteä pyytämään jäykistävää lääkäriltä, Myllykangas sanoo.

Bayerkin tuli tutuksi erektiohäiriökampanjasta. Jopa lääkeyhtiöitä edustava Lääketeollisuus ry kehotti vuonna 2007 yhtiötä poistamaan Rautakanki.fi-erektio-ongelmasivuston, jota järjestö piti mauttomana.

Myllykankaan mielestä tällainen ”tautien mainostaminen” on epäeettistä. Hänen mielestään siihen olisi hyvä voida puuttua.

– Viranomaiset ovat aika lepsuja, ja jos mitään lakia ei rikota, näihin on aika hankala puuttua, Myllykangas sanoo.

Bayer: Sivusto noudattaa eettisiä ohjeita

Naistentautien erikoislääkäri Leila Unkila-Kallio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että kuukautisten jatkuvan siirron mahdollisista haitallisista sivuvaikutuksista on toistaiseksi hyvin vähän tutkimustietoa.

Unkila-Kallion mukaan esimerkiksi siitä ei ole varmuutta, voiko valmisteiden jatkuvalla käytöllä olla vaikutuksia luuston kuntoon.

Bayerin Suomen viestinnästä vastataan Uudelle Suomelle sähköpostitse, että tutkimustietoa on vuodesta 1975 lähtien, ja siirtäminen on turvallista.

Bayerin mukaan Ehkäisynetti-sivusto noudattaa Lääketeollisuuden Eettisten ohjeiden terveystiedotusta koskevia ohjeita.

Yhtiön mukaan kuukautisten siirtoa käsittelevän osion tarkoitus on antaa tietoa siitä, että fyysistä tarvetta kuukausittaisille vuodoille ei ole käytettäessä hormonaalista ehkäisyä, ja että vuodottomuus ei ole vaarallista.