Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta on sitä mieltä, että Sanna Marinin (sd) hallituksen kyky hoitaa asioita on joko erittäin tai melko hyvä, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus. Vain vajaa viidennes epäilee hallituksen kyvykkyyttä.

Hallituspuolueiden kannattajista hallituksen kyvykkyyttä epäili vain viisi prosenttia, oppositiopuolueiden tukijoista epäillen hallituksen toimiin suhtautui 46 prosenttia. Aiemmissa tutkimuksissa selvä enemmistö oppositiopuolueiden kannattajista on suhtautunut nuivasti hallituksen toimiin.

Puoluekannan mukaan kaikkein vakuuttuneimpia hallituksen onnistumisesta ovat sdp:n, vasemmistoliiton sekä vihreiden äänestäjät.

Luottamus maan hallitusta kohtaan on lisääntynyt tuntuvasti vuoden takaisesta, jolloin pääministerinä toimi Antti Rinne (sd). Kun Rinteen hallitus aloitti työnsä vain reilu kolmannes vastaajista uskoi hallituksen selviävän erittäin tai melko hyvin. Luottamus Marinin hallitukseen on myös selvästi suurempaa kuin usko Juha Sipilän (kesk) hallitukseen oli kesällä 2016.

Lähes joka kolmas vastaajista kuitenkin uskoo, että nykyisen hallituksen päätökset parantuisivat, jos oppositiopuolueet tai edes osa niistä olisi mukana hallituksessa. Toisaalta 46 prosenttia vastauksista tyrmää täysin oppositiopuolueiden kyvyt.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 30.5.–4.6.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 001. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi: