Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen (UHVY) puheenjohtaja, lähetystöneuvos Juha Parikka kertoo Verkkouutisten haastattelussa, että luottamus ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) kohtaan horjuu vakavasti ministeriön sisällä.

Haaviston toimet kuohuttavat poikkeuksellisella tavalla ulkoministeriön oman henkilöstön keskuudessa. Kiistakysymykset liittyvät etenkin siihen, kuinka Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollinen kotiuttaminen tulisi järjestää.

”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut henkilöstön keskuudessa erittäin pahasti. Ihmiset ovat ihmeissään siitä, mitä talossa tapahtuu”, ulkoministeriössä vuodesta 1985 työskennelyt Parikka sanoo Verkkouutisille.

Hän sanoo, ettei muista pitkän virkauransa aikana kenenkään ministerin saaneen osakseen yhtä laajaa epäluottamusta ministeriön sisällä kuin Haavisto nyt.

”Henkilöstön luottamus ministeriä kohtaan voi rakentua vain teoille, ei jälkikäteiselle selittelylle. Konsulipäällikkö Tuomisen Helsingin Sanomille antaman haastattelun perusteella näyttää valitettavasti edelleen siltä, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta ja selittelee toimiaan parhain päin. Enää ei voi välttyä vaikutelmalta, että kyseessä on jatkuva ja määrätietoinen totuuden vääristely”, Parikka sanoo.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kuvailee Parikan ulostuloa ”pysäyttäväksi”.

”Haastattelu on pysäyttävä. UHVY edustaa yli 700 UM:n työntekijää ja on täysin epäpoliittinen. Pekka Haaviston toiminnan esiintuominen ei ole mitään poliittista ajojahtia”, hän kommentoi Facebookissa.

Lue myös:

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa perjantaina, että Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin leirin suomalaisten avustamiseksi saattaisi olla lainvastainen. Hän arvioi, että ”ainakin hallintolakia” on rikottu.

Parikka pitää Verkkouutisten mukaan erityisen ongelmallisena sitä, että Haaviston salaiseksi leimattu päätös, jolla on sekä muutettu ministeriön työjärjestystä että määrätty erityislähettiläs, on tapahtunut ilman esittelyä.

”Päätöstä ei tietääkseni ole tehty esittelijän esittelemänä eikä siitä ilmeisesti ole olemassa myöskään perustelumuistiota. Ministeri ei voi asiallisesti tehdä tällaisia päätöksiä muutoin kuin esittelystä. Sama koskee – myös niin sanottua siirtymävelvollisuutta, joka ei toimi ministerin yksipuolisella päätöksellä toisin kuin Haavisto väittää. Tässä on muutenkin päässyt unohtumaan yt-lainsäädäntö, jonka puitteissa työjärjestyksenkin muutosten tulee tapahtua.”

Pekka Haavisto vastasi Tuomisen syytöksiin perjantaina sanomalla, että toiminnan oikeudellinen pohja varmistettiin moneen kertaan, kun ministeriö etsi ratkaisuja al-Holin leirillä olevien tilanteeseen.

Lue lisää:

Aikaisemmin perjantaina eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) vaatii oikeuskansleria tutkimaan ulkoministeriön tapahtumia ja Pekka Haaviston päätöksiä.

Oppositiopuolueista kokoomus on jättänyt kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta ja hallituksen suhtautumisesta al-Holin leirin suomalaisiin. Perussuomalaiset tiedotti torstaina olevansa valmiudessa jättämään välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa uudelleen muodostettavan hallituksen ulkoministerinä.

Lue seuraavaksi: