Hallituspuolue perussuomalaisia edustavat lähihoitajat Sanna Antikainen ja Tanja Hartonen-Pulkka ovat kirjoittaneet voimakkaan vetoomuksen Puheenvuoro-blogeihinsa. He vetoavat hallituspuolueisiin, etteivät ne enää leikkaisi vanhustenhoidosta.

Myös lähi- ja perushoitajaliitto Super on ottanut kantaa hallituksen väitettyihin aikeisiin laskea hoitajien mitoitusta 0,4:ään. Nykyisin mitoitus on 0,5.

- Tällä hetkellä monille mitoitus 0,4 tarkoittaa 4 hoitajaa 10 asukasta kohden. Tämähän kuulostaa ihan kohtuulliselta. Mutta jos työntekijät jaetaan eri vuoroihin, näyttäytyy todellisuus totisesti erilaiselta, toteaa Super, joka on jakanut nettisivuillaan taulukon 0,4:n mitoituksesta.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola laskee, että aamuvuorossa työssä olevalle lähihoitajalle jää aikaa 45 minuuttia per asiakas.

- Mitä tuohon 47 minuuttiin voisi mahtua? Aamupesut, aamupalat, lounas, kirjaaminen, iltapäiväkahvit, ulkoilu, kirjaaminen, yhteydenpito omaisiin, virikkeet, lääkehoito sekä muut hoidolliset toimenpiteet. Jokaiseen työtehtävään olisi aikaa siis alle 5 minuuttia. Aika kohtuutonta, vai mitä? Paavola kysyy.

- En malta olla kysymättä teiltä: Miten toivoisitte, että teitä tai läheisiänne hoidettaisiin vanhana? Voitteko käsi sydämellä sanoa, että te ja läheisenne olisitte tyytyväisin ja turvallisin mielin näissä kuntien järjestämissä palveluissa? Paavola jatkaa.

Tanja Hartonen-Pulkka kertoi aiemmin Puheenvuoro-blogissaan järkyttyneenä lukeneensa hallituksen aikeista.

- Jos tämä totetuu, tästä ei hyvää seuraa. *pumppu hakkaa 200 kert./minuutissa, Hartonen-Pulkka kirjoittaa.

- Hoitajamitoitussuositus on tällä hetkellä 0,5 ja se on aivan minimissään. Lähihoitajienliitto on ajanut 0,7, jopa 0,8 mitoitusta. Itse olen ollut 0,6 kannalla, että voi tehdä työnsä hyvin. Jos tämä 0,4 toteutuu, se on vanhustenhoidon laadun menoa, hän varoittaa.

Superin Paavola ilmoittaa, että jos henkilöstömitoitusta ollaan muuttamassa 0,4-tasolle, Super kääntyy asiassa Euroopan neuvoston alaisen ihmisoikeuksia käsittelevän toimielimen puoleen.