Ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö ottaa kantaa keskusteluun pikavippien täyskiellosta. Säätiö muistuttaa, että pikalainojen vuosikorko voi olla yli 1000 prosenttia, mikä ei yksinkertaisesti voi olla järkevää lainaajan kannalta.

Tästä huolimatta lähes 100 000 suomalaista on ilmoittanut nostaneensa pikalainaa.

Pikavippiyrityksiä edustava Pienlainyhdistys kertoo itse verkkosivuillaan, että keskimääräisellä lainasummalla, -kuluilla ja -ajalla pikavippien todellinen vuosikorko on ”direktiivin mukaisesti laskettuna” 1036 prosenttia.

–Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan pikalainojen korko on 200–1000 prosenttia. Moisiin prosentteihin on syytä kiinnittää huomiota, toteavat Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola ja järjestöpäällikkö Jukka Heinonen mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto on puolustanut pikalainoja muun muassa Uudessa Suomessa sen jälkeen, kun eduskunnassa alettiin kerätä nimiä pikavipit kieltävään lakialoitteeseen. Kuusiston mielestä ihmiset hyötyvät pikalainoista, koska he näin saavat omaan tilanteeseensa sopivinta helppoa ja lyhytkestoista lainaa.

Takuu-Säätiön asiakaskokemuksen mukaan pikavipit pitkittävät ja syventävät ihmisten velkakierteitä merkittävästi, sillä niitä otetaan myös entisten lainojen lyhentämiseen. Näin velkakriisin laukeaminen siirtyy, mutta ongelma kasvaa.

–Vippeihin turvaudutaan usein viimeisessä hädässä ja maksuhäiriömerkinnän pelossa kunnes velkakierre on niin pitkällä, että ihmiset eivät enää selviydy siitä.

–Mitä aikaisemmin velkatilanne realisoituu, sitä parempi.

Tilastojen mukaan pikavippien aiheuttamat ongelmat ovat lisääntymässä.

–Kuluvan vuoden aikana kymmenellä prosentilla neuvontanumeroomme soittavista ihmisistä on pääasiassa vaikea pikavippikierre. Viime vuonna heitä oli seitsemän prosenttia, kertovat Veikkola ja Heinonen.

–On vaikea nähdä, miten henkilö hyötyy tilanteesta, jossa hän joutuu rahoittamaan arkeaan erittäin kalliilla lainarahalla.

Jos pikavippeihin turvautumisen tahti jatkuu vuoden loppuun alkuvuoden tasolla, myönnetään tänä vuonna Takuu-Säätiön mukaan 1 400 000 pikavippiä. Kasvua viime vuodesta olisi 25 prosenttia.

Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaista suomalaisista 1,7 prosenttia eli vajaat 100000 ihmistä kertoo ottaneensa vuoden aikana pikavipin. Yhdellä pikalainan ottajalla on siten keskimäärin 14 vippiä.

Näillä perusteilla Takuu-Säätiö on pikavippien täyskieltoa ajavan kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Katajan kannalla.

–Elinkeinovapaus on keskeinen osa länsimaista talousjärjestelmää. Sitä on syytä vaalia. Julkisen vallan tulee kuitenkin asettaa rajoja, jotka suojelevat joskus heikossa asemassa olevaa palveluiden käyttäjää, toteavat Veikkola ja Heinonen.