Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) pitää kertakäyttöisten muovituotteiden vähentämistä ”hyvänä alkuna”. Tiilikainen kommentoi kertakäyttömuoveja koskevaa lakiesitystä, josta sovittiin keskiviikkona EU:n päättävien elinten eli komission, neuvoston ja parlamentin kesken.

Kun lainsäädäntö astuu jäsenvaltiossa voimaan, esimerkiksi kertakäyttöisiä muovisia mehupillejä ei saa enää tuoda markkinoille. Lakiesitykseen kuuluu ”kielto tuoda markkinoille muovisia kertakäyttöisiä vanupuikkoja, ruokailuvälineitä, lautasia, pillejä, juomien sekoitustikkuja ja ilmapallojen varsia”.

”Kertakäyttöisten muovituotteiden vähentäminen on hyvä alku. Lisäksi meidän tulee saada muovit osaksi kiertotaloutta, kehittää kertakäyttöä korvaavia palveluita sekä korvata muovia biopohjaisilla materiaaleilla. Suomella on paljon osaamista muovihaasteen ratkaisemiseen”, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo tiedotteessa.

”Kyllä tällä voi olla merkittäviä vaikutuksia”, luonnehtii neuvotteleva virkamies Taina Nikula ympäristöministeriöstä. Nikula arvioi, että direktiivillä on vaikutusta yritysten tuotesuunnitteluun, kun muovia pyritään korvaamaan muilla materiaaleilla.

Hänen mukaansa direktiivillä on erityisen suuri ”signaalivaikutus” valmistajille ja kuluttajille. Hänen mukaansa kouluarvosanoin arvioitununa lainsäädännön merkitys osuu "seiskan ja kahdeksikon välimaastoon".

Komissio esitti jo toukokuussa direktiiviä, jonka tavoitteena on eriasteisesti puuttua kertakäyttöisten muovituotteiden aiheuttamiin haittoihin muun muassa vesistöissä.

Direktiivin määrittelemiä kertakäyttömuovituotteita ovat take away -ruokien pakkaukset, juomamukit, kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja -astiat, erilaiset muovia sisältävät vanutuotteet, muovitikut ja pillit, filtterisavukkeet sekä muovipullot.

LUE MYÖS:

Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät – Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa

Suomeen tulee muovikassisopimus, joka korvaa uuden lain

Kansanedustaja: ”Muovipussit ja kertakäyttöiset muoviaterimet pitää kieltää Suomessa”