Tasavallan presidentti on tänään hyväksynyt presidentin esittelyssä ulkomaalaislain muutoksen, jolla tiukennetaan perheenyhdistämisiä. Muutos tulee voimaan 1.7.2016 eli perjantaina.

Perheenyhdistämisasia on herättänyt runsaasti julkista keskustelua. Erityisesti oppositiopuolueet vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat kritisoineet lakimuutosta.

Lue myös: Kansanedustaja puhkesi itkuun eduskunnassa – ”Mitä sanon lapsille?”

Lue myös: Nasima Razmyar ihmettelee: ”Alaikäisen lapsen pitäisi tienata 2600 €/kk”

– Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan ehtona on yleensä turvattu toimeentulo. Kansainvälistä suojelua saaneen henkilön perheenjäsenet ovat muodostaneet tähän poikkeuksen, josta nyt luovutaan, todetaan sisäministeriön tiedotteessa.

– Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että toimeentuloedellytys koskee vastaisuudessa myös kansainvälistä ja tilapäistä suojelua saavien niin sanottuja vanhoja perheitä. Tällä tarkoitetaan perhettä, joka on muodostettu jo ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa. Turvattua toimeentuloa edellytetään jo nykyisen lain puitteissa perheiltä, jotka on muodostettu vasta perheenkokoajan Suomeen tulon jälkeen. Toimeentuloedellytyksistä on mahdollista poiketa, jos poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatii, sisäministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan laissa ei säädetä euromääräisistä toimeentulorajoista eikä toimeentulotasoon esitetä muutoksia. Maahanmuuttovirasto määrittelee suuntaa-antavat euromääräiset rajat yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Lue myös: Maahanmuuttovirasto: 2600 €/kk ymmärretty väärin