Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja Petteri Leino (sin) pitää lakiin kirjattua hoitajamitoitusta pelkkänä ”poliittisena silmänkääntötemppuna”. Sen sijaan hän esittää konkreettisia käytännön toimia, joilla tilannetta esimerkiksi vanhuspalveluissa voitaisiin parantaa.

”Lakiin kirjattu hoitajamitoitus on poliittinen silmänkääntötemppu, jolla itse ongelmaan ei haluta puuttua. Desimaaleilla kikkailevat eivät edes hallitse prosenttilaskua. Jos 0,5 muutetaan 0,7:ksi, niin se tarkoittaa käytännössä 40 prosentin kasvua. Se tarkoittaa entistä suuremman julkisen rahan pumppaamista Esperi Careen, Attendoon ja Mehiläiseen. Ne eivät lisää henkilökuntaa, ellei tilaaja maksa enemmän”, Leino kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

”Hoitajamitoituksen desimaalit eivät paranna vanhusten, sairaiden ja vammaisten hoitoa. Sen tekevät hoitajat. Minulle riittäisi 0,2 hoitajaa hoivattavaa kohti, jos näiden hoitajien koko työaika käytettäisiin hoitotyöhön. Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ei tuo yhtään parempaa hoitoa. Tarvitaan asennemuutos palvelun ostamiseen ja valvontaan sekä riittävän kovat vastatoimet ahneille yhtiöille”, hän jatkaa.

Leino ehdottaa hoitajamitoituksiin puuttumisen sijaan, että palveluiden tilaajan pitää neuvotella parempia sopimuksia, joissa tuottaja vastaa huonosta hoidosta ja tuottajalla on vahingonkorvausvastuu.

”Valitettavasti kunnat ovat tehneet hävyttömän huonoja sopimuksia tuottajien kanssa”, hän kommentoi

Kilpailutetun palvelusopimuksen hyväksymisen tärkein kriteeri pitää Leinon mukaan lisäksi olla laatu, ei hinta.

Lisäksi hoitoyksiköiden johtamisessa on Leinon mukaan paljon kehitettävää. Hän sanoo, että nyt tuottavuutta haetaan henkilöstömäärää karsimalla, ei työtä tehostamalla.

”Hoitohenkilökunnan aika menee tällä hetkellä monilta osin kaikkeen muuhun kuin hoidettavien hoitamiseen. Sen verran olen näissä laitoksissa viime aikoina vieraillut, että toimistoissa päät kolisee, mutta hoitohuoneissa onkin hiljaisempaa. Vika ei ole henkilökunnan, vaan järjestelmän”, hän sanoo.

Leino huomauttaa myös, että tietojen tallentaminen eri tietojärjestelmiin vie leijonan osan hoitajien työajasta ”ihan vain sen takia, että joku saa nollatutkimukselle dataa”.

”Hoitajamitoituksen sijaan eduskunta voisi säätää sellaiset lait, että hoiva-alalla toimivalle yhtiölle tulee oikea vahingonkorvausvastuu hoidon laiminlyönneistä ja niistä sakkojen sijaan määrätään vahingonkorvausta sekä tarvittaessa liiketoimintakielto”, hän summaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) kertoi torstaina tukevansa sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, mutta muistutti samalla, että se yksinään ei riitä korjaamaan vanhustenhoivan ongelmia.

Mattilan mukaan huomio on kiinnitettävä vuorossa tosiasiallisesti olevien hoitajien määrään. Ongelmat eivät ratkea, ellei työvuorossa ole tarpeeksi hoitajia, ministeri totesi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajat Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) sanoivat yhteisessä tiedotteessaan lauantaina, että hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin vielä tällä vaalikaudella on hallituksesta kiinni.

”Mikäli ministeri Saarikko antaa eduskunnalle esityksen hoitajamitoituksesta, sosiaali- ja terveysvaliokunta sen kyllä ennättää käsitellä, sillä yhteinen näkemys asiasta on suurelta osin jo olemassa, yhtä puoluetta lukuun ottamatta”, Anneli Kiljunen sanoo.

Arja Juvosen mukaan kyseessä on tahdon asia hallituksen puolelta.

”Tällä hallituskaudella on venytty lakien antamisessa välillä sellaisiin suorituksiin, ettei näin tärkeässä asiassa ole syytä jäädä seisomaan tumput suorina”, hän kommentoi.

Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on jo saanut laajaa kannatusta yli oppositio-hallitusrajojen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru(sd) totesi perjantaina, että muutos vaatisi todennäköisesti virkkeen lisäystä vanhuspalvelulakiin. Lisäksi esimerkiksi valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on todennut tukevansa mitoituksen kirjaamista lakiin.

”Nyt on siis vain saatava ministeriltä sellainen esitys, jonka käsittely ei vaadi valiokunnassa kuin nuijan kopautuksen. Yhteinen tahtotila näyttää asiassa olevan jo lähes kaikilla puolueilla. Ei kai muu hallitus nyt voi suostua kokoomuksen panttivangiksi”, Outi Alanko-Kahiluoto kommentoi.

Keskusta tuli torstaina näkyvästi esiin vaatimuksella sitovan hoitajamitoituksen käyttöönotosta. Sitovaa mitoitusta vaatii myös sdp. Lue lisää: Vanhuspalvelut: Nyt tuli keskustalta linjaus hoitajamitoituksesta – Sdp lyö heti painetta kokoomukselle

Myös ministeri Mattila ja siniset ovat valmiita nostamaan mitoituksen 0,7:ään nykyisestä 0,5:stä ”kun hoitoisuus sitä vaatii”. Tällä hetkellä hoitajamitoitus 0,5 on sosiaali- ja terveysministeriön suositus.

Lue myös:

Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Vessapaperirullan vaihto 15 €: ”Nyt pyöritellään silmiä – suurin syy on hankintalaki ja sen tulkinta”

Nyt puhuu ministeri Mattila: Pelkkä hoitajamitoitus laissa ei riitä – rangaistukset käyttöön