Kun valtakunnansyyttäjä tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta, ainoa järjellinen vaihtoehto on ilmoittaa välittömästi itse eroavansa. Näin katsoo lakimies Valtteri Aaltonen, joka vaikuttaa SDP:ssä eduskuntaryhmän lakimiehenä sekä piirihallituksen jäsenenä.

Aaltonen vaatii blogissaan Matti Nissisen eroa valtakunnansyyttäjän tehtävästä. Nissinen tuomittiin keskiviikkona korkeimmassa oikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta. KKO käsittelee valtakunnansyyttäjää vastaan nostetut syytteet ylimpänä ja ainoana instanssina, joten tuomiosta ei voi valittaa, Aaltonen huomauttaa. Tuomio on siis heti lainvoimainen.

Nissinen on kuitenkin julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan palaamassa töihin. Hän vahvisti asian itse tiedotteessaan torstaiaamuna.

Aaltonen pitää tilannetta järjettömänä.

– Jostain syystä kuitenkin lehdissä kerrotaan, että Nissinen suunnittelee palaavansa takaisin valtakunnansyyttäjän tehtäviin heti huomenna. Rikostutkinnan ajan hän on ollut virastaan pidätettynä, mutta virasta pidättäminen tällä perusteella on päättynyt tuomion julistamiseen, Aaltonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Nyt voi sanoa, ettei mene niin kuin Strömsössä. Kun valtakunnansyyttäjä länsimaassa tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta, niin silloin ainoa järjellinen vaihtoehto on, että hän ilmoittaa välittömästi itse eroavansa. Ja kyse ei ole vain juridiikasta ja moraalista.

Oikeusministeriö on ilmoittanut käynnistävänsä virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen jatkosta. Aaltosen mielestä tämän selvityksen tuloksia ei ole syytä odottaa.

– Vaikka tapahtuneessa olisi kuinka eri puolia ja näkökulmia ja vaikka oikeusministeriö ei ryhtyisi toimiin Nissisen erottamiseksi, niin hänen itse pitäisi ymmärtää tilanteen mahdottomuus, Aaltonen kirjoittaa.

– Valtakunnansyyttäjä on instituutio. Ja sitä instituutiota, kuten laajemmin kansalaisten luottamusta koko oikeuslaitokseen instituutiona, pitää suojella tällaiselta. Ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että yksi Suomen oikeuslaitoksen korkeimmista virkamiehistä saisi jatkaa tehtävässään tilanteessa, joka johtaisi potkuihin useimmissa ihan tavallisissakin työpaikoissa.

– Nyt siis ei ole enää kysymys enää vain tuomiosta tai Nissisestä henkilönä. Kyse on oikeuslaitoksen ja sen uskottavuuden suojelemisesta. Ja jos Nissinen ei tätä itse nopeasti ymmärrä, se viimeistään kertoo, ettei mies ole oikeassa työpaikassa, hän jatkaa.

Aaltonen korostaa blogissaan sitä, että korkein oikeus pitää Nissisen toimintaa nimenomaan tahallisena ja tietoisena, ei huolimattomuuden tuotoksena.

– Tuomion taustalla oli se, että Nissinen on aktiivisesti ajanut valtakunnansyyttäjänvirastossa hankintoja veljensä yritykseltä. KKO kiinnitti huomiota siihen, että menettely jatkui useita vuosia siitä huolimatta, että Nissistä oli muistutettu mahdollisista esteellisyysongelmista, Aaltonen kirjoittaa.

Teon tahallisuutta alleviivaa se, että KKO:n ratkaisun mukaan Nissisen esteellisyys oli noussut esiin jo ensimmäisen kyseenalaisen hankinnan yhteydessä. Nissinen oli käynyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen aloitteesta tämän kanssa keskustelun siitä, että Nissisen veljen ollessa merkittävässä asemassa hankintaketjun toisessa päässä ei ollut soveliasta, että Nissinen tekisi päätöstä koulutushankinnasta yhtiöltä. Nissinen oli keskustellut aiheesta mahdollisesti myös muun viraston väen kanssa. Tästä huolimatta hän oli tekemässä päätöksiä useana vuotena.

Oikeuden mukaan Nissisen toiminnassa ei ollut kyse taloudellisen edun tavoittelusta, vaan tapauksen ytimessä on selvä esteellisyys päätöksenteossa.

Lue myös: KKO tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen – sakkoa 1700 €

Nissiseltä ilmoitus: Palaan virkaan

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen oli pantu viralta syytteen käsittelyn ajaksi, mutta virasta pidättäminen päättyi tuomioon. Hän vahvistikin torstaina valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa, että palaa hoitamaan virkaansa.

– Minulle tärkeintä asiassa on ollut saada avoimesti kertoa KKO:lle oma näkemykseni tapahtuneesta ja toimintani vaikuttimista. Niin on tapahtunut. Kunnioitan KKO:n tulkintaa, ja hyväksyn tuomion. Sen perusteluja ja lopputulosta minulla ei ole tarvetta lähemmin arvioida, saati arvostella, Nissinen sanoo tiedotteessa.

Nissinen ottaa jopa kantaa oikeusministeriön selvitykseen hänen asemastaan.

– Odotan pääseväni keskustelemaan virkamiesoikeudellisesta asemastani luottamuksellisesti oikeusministeriön kanssa. Julkisuudessa en sitä käsittele, Nissinen sanoo.