Pienten pikavippiyritysten kannattavuus romahti uuden korkoja rajoittavan lain takia. Suuret pikavippifirmat siirtyvät tarjoamaan yli 2000 euron lainoja, joita uusi korkokatto ei koske.

Nopeasti saatavien pienlainojen eli pikavippien tarjoaminen on lakiuudistuksen jälkeen Suomessa käytännössä kannattamatonta.

Pikavippejä tarjoava Terrarahoitus on lopettamassa toimintaansa kesällä voimaan astuvan pikavippien korkoja rahoittavan lain takia.

Yrityksen toimitusjohtajan Mikko Koistisen mukaan pienillä pikavippiyrityksillä ei ole lakiuudistuksen takia enää mitään mahdollisuuksia jatkaa.

– Isommat firmat siirtyvät lainoittamaan yli 2000 euron lainoja. Meillä ei tällaiseen ole mahdollisuutta, joten toiminta todennäköisesti lopetetaan ja työntekijät irtisanotaan, Koistinen sanoo Uudelle Suomelle.

– Kun korkokatto estää yli 51 prosentin korot, sadan euron lainasta voi käytännössä periä parin päivän kuluttua vain 103 euroa. Pelkät lainanmyöntökustannukset ovat 8 euroa, joten toiminta muuttuu täysin kannattamattomaksi, hän kertoo.

Suomen Pienlainayhdistys päätti viime viikolla lopettaa toimintansa lakiuudistuksen takia.

Yhdistyksen toiminnanjohtajan Kari Kuusisto ennustaa, että jo lopettaneiden pikavippifirmojen lisäksi lopettamisia tullaan näkemään vielä lisää.

Suomivipin toimitusjohtaja Petri Silvennoinen kertoo yrityksen suunnittelevan uusia tuotteita lakiuudistuksen takia.

– Jatkossa tarjoamme todennäköisesti vain yli 2000 euron lainoja, koska korkokatto koskee vain alle 2000 euron lainoja, Silvennoinen sanoo Uudelle Suomelle.

Silvennoisen mukaan korkokatto saattaa vaikuttaa täysin päinvastaisesti, mitä toivotaan.

– Jos uudistuksen tarkoituksena on estää ylivelkaantumista, sen vaikutukset saattavat olla täysin päinvastaiset, Silvennoinen arvioi.

Pikavipin keskimääräinen summa on 300 euroa, mutta Silvennoinen uskoo, että luototettavat summat ovat jatkossa suurempia.

Takuu-Säätiö kertoi marraskuussa 2011, että pikavipit pitkittävät ja syventävät ihmisten velkakierteitä merkittävästi, sillä niitä otetaan myös entisten lainojen lyhentämiseen. Näin velkakriisin laukeaminen siirtyy, mutta ongelma kasvaa.

Myöskään pikavippejä tarjoava DFC Nordic ei aio lopettaa uuden lain takia. Yrityksen toimitusjohtaja Ville Öfversten kertoo Uudelle Suomelle yhtiön suunnitelmista.

– Nykymuotoinen toiminta tulee kannattamattomaksi, joten suunnittelemme uusia tuotteita, Öfversten sanoo.

– Suuntaviivana on se, että lainasummat tulevat suuremmiksi ja laina-ajat pitenevät. Menemme lähemmäs perinteistä kuluttajarahoitusta, hän kertoo.

Öfversten toivoo, että alan maine paranee uudistuksen takia. Hän toivottaa uudet säännöt tervetulleiksi.