Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan olisi kestämätöntä, jos pienipalkkaiset kaupan myyjät ja siivoojat joutuisivat jatkamaan kiky-tuntien tekemistä, kun osassa teollisuutta ne ovat poistuneet.

”Se, että me jatkaisimme pidemmällä työajalla ja muut siitä pääsisivät irti, ei kyllä missään tapauksessa meille passaa”, Rönni-Sällinen sanoo.

LUE MYÖS:

Kuten laajasti muuallakin työmarkkinoilla, työaikaa pidentäneet kiky-tunnit hiertävät myös PAM:n neuvottelupöydissä. Liiton lähtökohta on, että työajanpidennyksestä pitää luopua.

Kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan neuvottelut katkesivat perjantaina. PAM:n hallitus on päättänyt laajoista lakoista, joista ensimmäiset alkavat viikolla 8.

Tammikuun alussa tullut Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työmarkkinakierroksen päänavaussopimus ei tuonut vauhtia muihin keskeisiin neuvotteluihin.

Nyt on odotettu, että ratkaisujen syntyminen laajemmin vientialojen neuvotteluissa voisi saada vauhtia työmarkkinakierrokseen. Erityisen tarkkaan seurataan, mitä kiky-tuntien osalta sovitaan.

PAM:n Rönni-Sällisen mukaan ratkaisujen syntyminen vientialojen neuvotteluissa voisi avata patoja työmarkkinoilla. Hän kuitenkin muistuttaa, että jokainen neuvottelupöytä on omansa.

Kiky-tunneista on sovittu eri aloilla hyvin eri tavoin, joten niissä riittää väännettävää eri neuvottelupöydissä.

Lakot osuvat Prismoihin

PAM:n nyt ilmoittamat lakot ovat alkamassa parin viikon päästä. Ensimmäiseksi lakkoon menevät muun muassa S-ryhmään kuuluvan Inex Partnersin Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus ja kaikki alueosuuskauppojen Prismat.

Inex Partnersin lakko alkaa tiistaina 18.2. kello 6 ja päättyy lauantaina 22.2. kello 24. Prismat ovat lakossa torstaista 20.2. kello 6 perjantaihin 21.2. kello 24 saakka.

S-ryhmästä ei vielä tänään arvioitu työtaistelujen mahdollisia tarkkoja vaikutuksia, sillä tilanteen selvittäminen ja kartoittaminen oli vielä kesken.

Rönni-Sällinen ennakoi, että lakot voivat näkyä kuluttajille niin, että osasta S-kauppoja voi alkaa ruveta puuttumaan tuotteita lakon aikana.

Alan luonteesta johtuen PAM ei oleta, että kaikki lakon piirissä olevat toimipaikat ovat täysin kiinni. Eri järjestelyin kaupat voivat mahdollisesti olla auki. Alalla käytetään monenlaista työvoimaa.

”Vaikutukset yrityksessä näkyvät joka tapauksessa. Kuluttajat eivät ole tässä meidän kohde, vaan yritykset”, Rönni-Sällinen sanoo.

Rönni-Sällisen mukaan ei ole mitään erityistä syytä, että juuri Prismat valittiin nyt lakkojen kohteeksi. Kyse ei hänen mukaansa ole siitä, että esimerkiksi S-ryhmän työnantajapolitiikka haluttaisiin nostaa tikun nokkaan.

”Päinvastoin S-ryhmä toimii monessa suhteessa varsin esimerkillisesti”, Rönni-Sällisen sanoo.

Hänen mukaansa ratkaisussa kyse on muun muassa vaikuttavuudesta.

PAM on päättänyt myös viikon kahdeksan jälkeisistä mahdollisista lakoista ja niistä aiotaan tiedottaa myöhemmin.

Kuuma työmarkkinaviikko

Alkamassa on kuuma työmarkkinaviikko. Alkuviikosta seurataan erityisesti keskeisten vientialojen neuvotteluja.

Paperiliitto ja Teollisuusliitto ilmoittivat sunnuntaina pidentävänsä edelleen lakkojaan metsäteollisuudessa. Metsäteollisuudessa paineet ratkaisujen löytämiseen ovat kovat, sillä viikko sitten alkaneiden lakkojen hintalappu kasvaa päivä päivältä.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat sovittelussa jälleen tänään puolesta päivästä lähtien. Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sovittelu jatkuu puolestaan huomenna. Kemianteollisuuden lakot ovat alkamassa ensi viikon alussa.

Kemianteollisuuden neuvottelut ovat valokeilassa jo nyt, sillä prosessiteollisuudessa menetyksiä voi tulla jo siitä, että ratkaisut menevät viime hetkille.