Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan ratkaisujen syntyminen vientialojen neuvotteluissa voisi avata patoja työmarkkinoilla.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jokainen neuvottelupöytä on omansa.

Rönni-Sällinen sanoo, että olisi kestämätöntä, jos pienipalkkaiset kaupan myyjät ja siivoojat joutuisivat jatkamaan kiky-tuntien tekemistä, kun osassa teollisuutta ne ovat poistuneet.

PAMin hallitus on päättänyt laajoista lakoista. Alan luonteesta johtuen PAM ei oleta, että kaikki lakon piirissä olevat toimipaikat ovat täysin kiinni. Eri järjestelyin kaupat voivat mahdollisesti olla auki. Alalla käytetään monenlaista työvoimaa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala oli pettynyt PAMin lakkoilmoituksesta.

”Meidän mielestämme neuvottelut ovat ainoa tie ratkoa myös ne isommat kiistakysymykset”, Lavikkala sanoo.

Lakot uhkaavat Prismoja. Alan luonteesta johtuen PAM ei oleta, että kaikki lakon piirissä olevat toimipaikat ovat täysin kiinni.Kuva: Jukka Ritola

Neuvotteluväännön keskellä työmarkkinoilla jatkuu nokittelu kierroksen ”yleisestä linjasta” ja koko työmarkkinamallista.

SAK olisi valmis uudelleen keskustelemaan ja sopimaan tulevasta työmarkkinamallista.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan nykyinen työmarkkinakierros pitäisi saada maaliin niin, että sopimukset saadaan tehtyä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksen 3,3 prosentin palkankorotustasolla ja niin, että kiky-tunnit poistuvat.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa SAK:lla olevan tiedossa, että EK:n liitot ovat katsoneet työajan pidennyksen tarkoitetun pysyväksi ja pysyvänä sitä käsitellään.

Häkämiehen mukaan nyt on syytä keskittyä viemään maaliin nykyinen työmarkkinakierros.

”Se on selvää, että kaikkien kierrosten jälkeen käydään varmaan kaikissa leireissä ensiksi sisäinen keskustelu, miten kierros meni. Ja se käydään myös työmarkkinajärjestöjen kesken, mutta vasta kierroksen päätyttyä”, Häkämies sanoo.

Lähipäivinä katseet ovat keskeisten vientialojen neuvotteluissa.

Maanantaina sovittelussa olivat Metsäteollisuus ja Paperiliitto. Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi, että yhteistä näkemystä on löytymässä, mutta ei vielä valmista.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat seuraavan kerran sovittelussa torstaina.

Tiistaina sovittelussa ovat puolestaan Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto. Kemianteollisuuden lakot ovat alkamassa ensi viikon alussa.

Sovittelua seurataan todella tarkkaan, sillä prosessiteollisuudessa menetyksiä voi tulla jo siitä, että lakon lähestyessä ratkaisut menevät viime hetkille.

LUE MYÖS: