Vesa-Matti Loirin veloista 150 000 markkaa annettiin anteeksi vuonna 1988, jolloin Suomessa elettiin voimakasta nousukautta.Kuva: FS-Film Oy

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) ihmettelee tapaa, jolla valtio antoi anteeksi Vesa-Matti Loirin velkoja vuonna 1988.

–Se ei ole oikeudenmukaista niitä kohtaan, jotka ovat hoitaneet asiansa täsmällisesti, Viinanen kommentoi Uudelle Suomelle.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että silloinen valtiovarainministeri Erkki Liikanen (sd.) oli antamassa Loirille veromätkyistä kertyneitä korkoja 150 000 markan edestä anteeksi.

–Kyllä meitä verohelpotuksen ottajia olisi varmasti paljon muitakin, jotka ovat veroja maksaneet muutenkin, Viinanen toteaa.

Vuosina 1991–1996 valtiovarainministerinä toiminut Viinanen kertoo, että myös hänelle tuli toiveita velkojen anteeksiantamiseen. Pyyntöjä tuli muutamilta yksityishenkilöiltä ja muutamilta yrittäjiltä. Hän ei muista antaneensa anteeksi kenenkään velkoja.

–Oli muutamia pienyrittäjiä, jotka olivat devalvaation takia joutuneet vaikeuksiin ja ottivat puhelimitse tai kirjeitse yhteyttä. Kaikissa niissä tapauksissa – ei niitäkään kauhean montaa ollut – kun otettiin paperit tutkittavaksi, niin paljastui, että ei se asia ollut niin kuin he olivat itse kertoneet. Siihen se asian käsittely loppui, Viinanen kertoo.

– Yleensä se oli niin, että rahaa oli käytetty johonkin muuhun kuin yritystoimintaan tai jotain muuta vastaavaa, hän toteaa.

Loiri kertoi Helsingin Sanomille, että valtio on antanut hänen lisäkseen muusikko Jean Sibeliuksen velkoja anteeksi.

–Onhan se inhimillistä, mutta perin arveluttavaa minun mielestäni. Valtaosa ihmisistä hoitaa asiansa ja veronsa kunniallisesti ja täsmällisesti. Miksi he eivät sitten saa helpotusta, vaan annetaan niille, jotka ovat jättäneet hoitamatta syystä tai toisesta veronsa, Viinanen kommentoi Loirin tapausta.

–Loirin jutussakin näkee, että on ollut ilmiselvästi kyse pimeistä tuloista. Sitten aletaan niitä verovelkoja antamaan anteeksi niin aika erikoiselta tuntuu, jos nyt oikein ymmärsin sen jutun, hän sanoo.

Loiri sai anteeksi veromätkyistä kertyneitä korkoja 150 000 markan verran, mutta velkoja Loirille jäi vielä rutkasti, Helsingin Sanomat kertoo.

–Se oli semmonen ele, että päätin, että hoidan sen lainan. Erkki Liikanen lähti uuteen lainaan takaajana, Mainos-tv toisena, (Pertti) Pasanen kolmantena ja vielä Vexi Salmi, Loiri kertoo.

Viinanen ihmettelee, että Liikanen lähti takaamaan Loirin lainaa.

–Yksityishenkilöhän sen lainan takaa, mutta aika reipashan tuo päätös on ollut. En minä menisi tekemään kyllä, hän sanoo.

Viinanen myöntää, että koko Loirin verosotku ei näytä hyvältä.

Tulee vaikutelma, että kun on kavereita korkeilla paikoilla niin ei tarvitse verojakaan maksaa eikä tarvitse olla samalla tavalla kuuliainen kuin tavalliset kansalaiset?

–Aivan. Siitähän tässä kyse oli, Viinanen vastaa.

1980-luvun lopulla Suomi oli nousukauden huipulla ja 1990-luvun alussa maa ajautui pahaan lamaan, ja tuhannet suomalaiset joutuivat ongelmiin velkojensa kanssa.