Lauha ja lumeton talvi saattaa hämätä joitakin kasveja käyttäytymään kuin olisi kevät, luonnontieteellisen keskusmuseon ylipuutarhuri Pertti Pehkonen sanoo.

Esimerkiksi Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä on havaittu tänä talvena poikkeuksellisia ilmiöitä.

– Juuri tiistaina huomattiin, että yksi atsalea rupesi lykkäämään kukkaa tuossa ulkona, Pehkonen sanoo.

Yleensä atsalea kukkii vasta myöhään keväällä toukokuun paikkeilla. Atsalean erehdys voi olla kasville itselleen kohtalokas, jos sää muuttuu äkisti.

– Se on vähän kurja tilanne. Kasvu alkaa olla päällä, ja jos tulee kovat pakkaset, sillehän käy mitä todennäköisimmin huonosti, Pehkonen sanoo.

Pehkosen mukaan useimmilla kasveilla ei kuitenkaan ole suurta hätää.

Talven aikana kasvit vaipuvat lepotilaan ja niille kehittyy parempi kylmänkestävyys. Kylmänkestävyyden kehittymiseen vaikuttaa pääasiassa valon väheneminen. Myös lämpötilalla on kuitenkin merkitystä.

– Nyt kun on ollut näin lämmintä, kasvien lepotila ei ole niin syvä, Pehkonen sanoo.

Vain puoliunessa olevat kasvit ovat normaalia arempia kylmälle. Jos sää kylmenisi äkkiä ja voimakkaasti, se voisi vaurioittaa joitakin kasveja.

– Se voi näkyä kasvussa ja kukinnassa parin vuoden päähän, Pehkonen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkunee lämpimänä vielä ainakin viikon verran, minkä jälkeen käänne kylmempään on mahdollinen.

Omalla pihalla ja puutarhassa esimerkiksi tulppaanien peittäminen havuilla voi estää ennenaikaista kukintaa. Sillon valo ei ainakaan houkuttele kasveja kasvamaan.

Pehkosen mukaan vaiva on kuitenkin melko suuri verrattuna hyötyihin, sillä valoa on joka tapauksessa nyt vähän.

Usein lauhanakin talvena esimerkiksi ruoho on ruskeaa ja lakastunutta. Tänä talvena ruoho on vihertänyt vielä tammikuussa.

Syy on sama kuin muillakin kasveilla: ruoho ei ole mennyt lepotilaan, vaan jatkaa kasvukautta.

Pehkosen mukaan ainakaan Helsingissä se ei ole täysin poikkeuksellista.

– Onko neljä tai viisi vuotta, kun Helsingin kaupunki leikkasi vielä tammikuussa ruohoa, koska kasvu oli kerta kaikkiaan päällä, Pehkonen muistaa.