Lämmöt nousevat työmarkkinaväännössä teknologiateollisuudessa. Teollisuusliitto on päättänyt ylityökiellosta neljälle sopimusalalleen. Ylityökielto alkaa ensi maanantaina 4.11. ja päättyy perjantaina 15.11.

Teollisuusliiton mukaan ylityökiellon piirissä on noin sata tuhatta työntekijää. Ylityökielto koskee Teollisuusliiton teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan ja malmikaivosten sopimusaloja sekä puolustusministeriön työpaikkoja.

Teollisuusliitto kertoo, että ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta. Ylityökiellosta päätti tänään liiton johtoryhmä Teollisuusliiton hallitukselta aiemmin saamansa valtuutuksen mukaisesti.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan on valitettavaa, että liitto joutuu painostustoimiin työnantajia kohtaan.

”Teknologiateollisuuden uppiniskainen asenne neuvotteluissamme ei kuitenkaan jättänyt meille muuta vaihtoehtoa”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Neuvottelut jatkumassa ensi viikolla

Teknologiateollisuuden sopimusaloilla ei päästy torstaina neuvottelutulokseen uusista työehtosopimuksista. Alan sopimukset päättyivät lokakuun lopussa lukuun ottamatta yhtä toimihenkilösopimusta.

Erityisesti on seurattu Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluja, joista on odotettu päänavausta työmarkkinakierrokselle.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Hell e sanoi eilen, että päänavauksen syntyminen jäi kiinni ennen muuta siitä, millainen kustannusvaikutus ratkaisulla voi olla heikkenevässä taloustilanteessa.

Teollisuusliiton mukaan erityisesti työaikaan liittyvissä kysymyksissä työnantajien esitykset eivät ole olleet hyväksyttävissä.

”Kun tähän lisätään hämmästyttävän pitkä lista epäasiallisia työehtojen heikennysesityksiä, jouduimme valitettavasti toteamaan, ettei neuvotteluissa ole nyt etenemisen mahdollisuutta”, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus kertoivat eilen, että kumpikin osapuoli arvioi seuraavaksi tilannetta ja neuvotteluja pyritään jatkamaan lähipäivinä.

Aallon mukaan osapuolten on ensi viikolla jälleen tarkoitus tavata, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä sovittu.

Neuvottelut eivät ole siis poikki. Ylityökieltoilmoitus ei laukaise sovittelumekanismia, eli ainakaan toistaiseksi neuvotteluvääntö ei ole siirtymässä valtakunnansovittelijan soviteltavaksi.

LUE MYÖS: