Yhdysvallat pohtii vielä uusia Venäjä-pakotteitaan. Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan päätöksiä tehdään lähitulevaisuudessa.

–Harkitsemme uusia pakotteita Venäjää vastaan. Päätös tehdään lähitulevaisuudessa, hän sanoi lausunnossaan Reutersin mukaan.

Päätöstä uusista pakotteista odotettiin maanantain aikana, sillä Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi sunnuntaina, että presidentti Donald Trumpin hallinto määrää uusia pakotteita maanantaina.

Lue lisää: Vladimir Putinilta jäätävä uhkaus - USA vastasi saman tien

Samassa yhteydessä Haley kuvaili Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita erittäin jännittyneiksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi maanantaina suoraan, että Venäjän ja lännen suhteet ovat huonommat kuin kylmän sodan aikana.

–Mielestäni suhteet lännen ja Venäjän välillä ovat huonommat. Kylmän sodan aikana oli olemassa kommunikointikanavia eikä ollut pakkomielteistä russofobiaa, joka pakotteiden kautta muistuttaa jo kansanmurhaa, hän sanoi BBC:n Hard Talk –ohjelmassa. Lausunnosta uutisoi myös TASS.

Aikaisemmin maanantaina Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kuvaili talouspakotteita kansainvälisten varojen haltuunottamisena. Peskovin mukaan Venäjän vastaisista pakotteista on tullut myös pakkomielle länsimaille.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n Yhdysvaltain pysyvä edustaja Kenneth Ward epäili maanantaina Venäjän ”peukaloineen” todisteita Syyrian Doumassa, jossa tehtiin viime viikolla kaasuiskuksi epäilty hyökkäys.

OPCW:n tutkijoiden oli määrä maanantaina kerätä Doumassa näytteitä ja haastatella mahdollisen kaasuiskun silminnäkijöitä. Venäjä ja Syyria eivät kuitenkaan ole toistaiseksi päästäneet OPCW:n tutkijoita Doumaan.

Lue myös:

Uusilla Venäjä-pakotteilla voi olla vaikutusta Suomeen: ”Monet suomalaiset yhtiöt eivät ole välttämättä suojanneet saataviaan”

Raju amerikkalaisväite: ”Venäjä on saattanut peukaloida todisteita kemiallisesta iskusta” – Lavrov kiistää