Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta laskee, että kuuden euron tuntipalkalla jää enemmän rahaa käteen kuin pelkästään tuilla eläen, kertoo Kauppalehti.

Rakennusliitto on sopinut, että ensimmäistä kertaa alalle tulevat pääsevät töihin vähintään kuuden euron tuntipalkalla. Työkokeilulla on tarkoitus auttaa ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia, lähtökohtaisesti nuoria ihmisiä pääsemään työelämään.

Kaukorannan tekemän laskelman esimerkki on Helsingissä yksin asuva henkilö, joka maksaa vuokraa 700 euroa kuussa. Hän tekee puolen vuoden kokeilun aikana kahdeksan tunnin työpäivää.

Vuosilomakorvauksen jälkeen työntekijän bruttopalkka on 1 302 euroa kuussa. Veron sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksun jälkeen käteen jää 1 158 euroa. Helsingissä hän saa asumistukea 306 euroa, joka kasvattaa käteen jäävän ansion 1 463 euroon.

– 700 euron vuokran jälkeen hänelle jää muuhun elämiseen 763 euroa. Kuukaudessa palkkaa kertyy 300 euroa enemmän kuin pelkän toimeentulotuen varassa elävälle. Kannustimet ovat kyllä kohdallaan, ja kokeilussa mukana oleva pääsee uralle ja myöhemmin paremmille palkoille, Kaukoranta arvioi.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kiitteli kokeilua tänään Uuden Suomen haastattelussa.

– Tätä en tulkitse ihan vaan työksi, vaan opiskeluksi., Fjäder kuitenkin sanoi.

Lue lisää: 6 €/h -palkasta raivoaminen ihmetyttää – ”Minusta tämä ei ole työtä”

Lähde: Kauppalehti, Pirkko Tammilehto