Alkoholiveron korotus voi nostaa oluttölkin hintaa neljällä sentillä, viinipullon hintaa noin 30 sentillä ja Koskenkorva-pullon hintaa 50 sentillä, arvioi Veronmaksajien keskusliitto alustavassa laskelmassaan.

Hallitus ei ole vielä päättänyt yksityiskohtaisesti, kuinka 100 miljoonan euron veronkorotus jakautuu eri alkoholijuomatyyppien välillä. Veronmaksajat on laskenut korotuksen mahdolliset vaikutukset oluttölkin, viinipullon ja viinapullon hintoihin kohdistaen korotukset eri juomatyyppeihin samalla tavalla kuin edellisessä, vuoden 2014 veronkorotuksessa. Tuolloin olutvero nousi suhteellisesti enemmän kuin väkevien viinojen vero.

Veronmaksajien esimerkkilaskelman mukaan korotus vaikuttaa hintoihin seuraavasti:

– Keskiolut 0,04 €/tlk (Tölkki 33 cl, 4,6 %, hinta 1,04€, sis. pantti 15 snt)

– Viini 0,27 €/pullo (Pullo 75 cl, 12,5 %, hinta 8€, sis. pantti 10 snt)

– Koskenkorva 0,55 €/pullo (Pullo 50 cl, 38 %, hinta 13,69€, sis. pantti 10 snt)

Korotuksilla tavoitellaan siis alkoholijuomien valmisteverolle vuositasolla 100 miljoonan euron lisätuottoa. Alkoholivero on viime vuosina tuottanut noin 1,3 miljardia euroa vuodessa.

Panimoliitto toivoi tänään tiedotteessaan, että veronkorotus kohdistuisi tällä kertaa pikemminkin väkeviin kuin mietoihin juomiin, joiden verotusta on kiristetty viime vuosina kaikkein rankimmin.

Onko siitä vielä päätöksiä, miten yleistä alkoholiveroa painotetaan eri juomiin, Sininen tulevaisuus –hallitusryhmän puheenjohtaja Simon Elo?

– Nyt täytyy tehdä siitä arviointi. Totta kai hallituksenkin intresseissä on se, että alkoholin kulutus kohdistuu mietoihin juomiin enemmän kuin väkeviin. Tämä pitää nyt käydä läpi, Elo vastaa Uudelle Suomelle ja käy vielä nopeasti papereita läpi tarkistaakseen, löytyykö niistä mitään kirjausta asiasta.

Entäs se anniskelu-alvi?

Ravintola-ala on arvostellut alkoholiveron korotusta etenkin, koska sen vastapainoksi hahmoteltu anniskelujuomien arvonlisäveron alennus jätettiin tekemättä. Molempia toimenpiteitä esitti kesällä Sininen tulevaisuus, mutta vain toinen näistä toteutui budjettiriihessä.

Simon Elo kertoo Uudelle Suomelle, että Sinisen eduskuntaryhmän tavoitteena on yhä laskea myös ravintoloissa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroa. Tässä vaiheessa työn verotuksen keventäminen meni kuitenkin Elon mukaan edelle.

– Tässä vaiheessa hallitus näki yhdessä, että tuloverotuksen kevennykseen käytetään tämä alkoholiverotuksen korottamisesta tuleva summa eli 100 miljoonaa euroa, Elo sanoo Uudelle Suomelle.

– Se on vielä mahdollista, että tässä myöhemmin hallituskaudella asiaan palataan ja tehdään uusia päätöksiä, mutta tässä vaiheessa ensi vuoden budjettiin tämä työn verotuksen keventäminen meni edelle.

Lue lisää:

Alkoholivero nousee 100 miljoonalla – kaiken alkoholin verotus kiristyy

Ravintola-ala tyrmistyi: ”Hallitus käänsikin nurin niskoin – Baltia ja risteilijät voittavat”