Jos tämänhetkiset arviot toteutuvat suurimmillaan, Suomeen saapuu vuoden 2015 aikana noin 5,5 turvapaikanhakijaa tuhatta suomalaista kohden.

Toisin kuin johtavat poliitikot ovat arvioineet, Suomen turvapaikanhakijamäärä ei lähentelisi Ruotsin ja Saksan hakijamääriä suhteessa maiden väkilukuihin, vaikka Suomeen saapuisi maksimiarvion mukainen noin 30 000 hakijaa tänä vuonna.

– Suhteessa [väkilukuun] meidän tilanteemme alkaa olla jo samaa luokkaa [kuin Saksassa], sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) viime viikolla.

– Jos tämän 30 000 suhteuttaa väkilukuun, niin sitten me ollaan kyllä jo ihan samoilla tasoilla kun mitä puhutaan vaikka Ruotsista, sanoi puolestaan sisäministeri Petteri Orpo Ylelle.

Uusi Suomi laski, kuinka paljon Suomen, Ruotsin, Saksan ja Norjan arvioitujen turvapaikanhakijoiden määrä on suhteutettuna maiden väestöihin. Esimerkiksi Saksaan saapuu kuluvana vuonna yli kaksi kertaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomeen suhteessa maan väkilukuun, jos nykyiset arviot toteutuvat molempien kohdalla. Suomen sisäministeriö arvioi, että vuoden 2015 aikana Suomeen saapuu yhteensä jopa 30 000 turvapaikanhakijaa. 30 000 turvapaikanhakijaa olisi 5,5 turvapaikanhakijaa tuhatta Suomen kansalaista kohden.

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi, että maahan saapuu kuluvan vuoden aikana jopa 80 000 turvapaikanhakijaa. Ruotsissa on hieman alle 10 miljoonaa asukasta, joten maahan saapuisi kahdeksan turvapaikanhakijaa tuhatta ruotsalaista kohden. Saksaan arvioidaan saapuvan vuoden 2015 aikana noin miljoona turvapaikanhakijaa. Saksan yli 80 miljoonan väestöön suhteutettuna maahan on tulossa 12,3 turvapaikanhakijaa tuhatta saksalaista kohden.

Norjan maahanmuuttovirasto arvioi, että maahan saapuu kuluvan vuoden aikana jopa 16 000 turvapaikanhakijaa. Norjan reiluun viiden miljoonan väestöön suhteutettuna maahan on tulossa 3,1 turvapaikanhakijaa tuhatta turvapaikanhakijaa kohden.

Esimerkiksi brittilehti The Guardian onkin aiemmin laskenut, että Suomeen pitäisi tulla reilut 50 000 turvapaikanhakijaa, jotta määrä olisi väkilukuun suhteutettuna Saksan ennustetta vastaava. Tuolloin käytössä oli Saksan osalta nykyistä alhaisempi 800 000 tulijan ennuste. Ruotsiin täytyisi tulla noin 100 000 hakijaa, jotta sen lukema nousisi Saksan ennustetulle tasolle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) väitti viimeksi tänään, että Suomeen tulee lähes yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin Saksaan väkilukuun suhteutettuna. – Viime viikolla vastaanotimme 3000. Jos Suomen ja Saksan määriä verrataan, on arviomme, että meille tulee väkilukuun suhteutettuna lähes yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin Saksaan, Sipilä sanoi Verkkouutisten mukaan.

Syyrian turvapaikanhakijat tervetulleeksi toivottaneeseen Saksaan saapui esimerkiksi syyskuussa yhden viikonlopun aikana noin 20 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen on saapunut Ruotsin ja Tornion kautta viime aikoina satoja turvapaikanhakijoita vuorokaudessa.

Lue myös: Mikä on Suomen kantokyvyn raja? "Ruotsissa 80 000 turvapaikanhakijaa vuodessa".