Oululainen paikallispoliitikko Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.) kummastelee blogikirjoituksessaan Oulun kaupunginvaltuustoon nousseen maahanmuuttovastaisen poliitikon Junes Lokan käytöstä uuden valtuuston kokousta käsitelleellä videolla.

Lokka, joka nousi valtuustoon yli 700 äänellä ”Aito suomalainen” -yhteislistalta, ja listan varavaltuutettu Tiina Wiik arvostelevat verkossa julkaisemallaan videolla valtuuston kokousta, jossa jaettiin kaupungin luottamustoimia.

Valtuustokausi alkaa vasta kesäkuussa, mutta uusi kansallismielinen valtuustoryhmä on aloittanut räväkästi. Yhteisistä pelisäännöistä ei välitetä, eikä valtuutetun käyttäytymisvelvollisuudesta perusteta. Luottamuksellisuuden käsite lienee täysin vieras, Teurajärvi ihmettelee Puheenvuoroon blogissaan.

– Videolla Lokka ja Wiik käyttävät muista vaaleilla valituista kokoukseen osallistuneista luottamushenkilöistä nimityksiä kuten kristillinen vajakki, läski, syöttöporsas, lammas, mitätön rivivaltuutettu, v***n limainen tyyppi, seko, valehtelija, suvakki, epärehellinen, lihava, syöpänen, apina, limainen p***a, ääliö, idiootti, vammainen, jne, Teurajärvi kirjoittaa.

Kansallismielinen kaksikko syyttää videollaan toistuvasti muita valtuutettuja kokouspalkkioiden keräilystä. Lokka on valituksi tultuaan kertonut, ettei aio ottaa vastaan valtuuston kokouspalkkioita.

Jari-Pekka Teurajärvi, joka itse jäi valtuuston ulkopuolelle, katsoo, että suljetussa kokouksessa käytyjen keskusteluiden paljastaminen ulkopuolisille ei ole hyvän hallintokäytännön mukaista.

Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin kokouksessa esittämänsä mielipiteet ja omien puheenvuorojensa sisällön ulkopuoliselle. Toimielimen muiden jäsenten käyttämien puheenvuorojen julkista selostamista tai julkaisemista ei sen sijaan voida pitää asianmukaisena, hän kirjoittaa.

Teurajärvi uskoo, että uuden valtuuston kaudesta tulee raskas.

– Tuskin kukaan haluaa osallistua kyseisten henkilöiden kanssa lautakuntatyöskentelyyn, mutta valtuuston kokouksia ei voi välttää. On mielenkiintoista nähdä, että heruuko uudelle ryhmälle muita luottamustoimia rivivaltuutetun ja varavaltuutetun tehtävien lisäksi.