Sisäleikki- ja liikuntapuistot eivät aio vielä poistaa koronan vuoksi asetettuja kävijämäärärajoituksia elokuun alussa, jolloin yli 500 henkilön tapahtumia koskeva kielto päättyy Suomessa. Puistoissa on ollut kesällä kävijöitä, mutta tavallista hiljaisempaa, kerrotaan neljästä alan yrityksestä.

Sisäleikkipuistoketju HopLop avasi Suomen 20 puistoaan ja Saksan yhden puiston juhannuksen jälkeen kesäkuussa koronatauon jälkeen. Myös kaksi Suomen yrittäjävetoista HopLop-puistoa avasivat kesällä.

Aluksi puistojen kävijämäärää rajattiin 50 prosenttiin normaalista, mutta rajausta nostettiin kesän aikana noin 65 prosenttiin. Tavallisesti puistojen maksimikapasiteetit ovat puistosta riippuen tyypillisesti noin 600–700 henkeä.

Puistojen epidemiaturvallisuutta on lisätty monin toimin, muun muassa ottamalla käyttöön verkkoajanvaraus sekä kolmen tunnin rajattu leikkiaika.

HopLop ei ole vielä suunnitellut nostavansa maksimikävijämäärää ylemmäs, vaikka hallituksen asettama yli 500 henkilön tapahtumia koskeva rajoitus päättyy heinäkuun lopussa, kertoo HopLopin toimitusjohtaja Kalle Peltola.

”Elokuussa kävijämäärät ovat yleensä tasaantuneet, eikä ole odotettavissa niin isoja piikkejä. Painetta ei ole välittömästi nostaa maksimikävijämäärää.”

Heinäkuu on tyypillisesti HopLopille vilkasta aikaa lomakaudella. Tänäkin kesänä suosituimpina kellonaikoina leikkiajat on myyty loppuun joinakin päivinä.

”Mutta vielä ei olla normaalitasoissa. Pääsääntöisesti ihmiset ovat varmasti varovaisempia.”

HopLop kertoi kesäkuussa saaneensa rahoituksensa järjestettyä koronakevään jäljiltä. Mahdolliseen toiseen aaltoon syksyllä HopLop on varautunut, vaikka tilanne olisikin yhtiölle vaikea.

”Jos syntyy tilanne, jossa viranomaisrajoitukset tiukentuvat ja toinen aalto uhkaa, se olisi liiketoiminnallemme huono vaihtoehto. Tämäkin skenaario on kuitenkin otettu meillä huomioon”, Peltola sanoo.

Rajoitukset jatkuvat muissakin puistoissa

Leo’s Leikkimaa - ja SuperPark-ketjut sekä Helsingin trampoliinipuisto Rush avasivat nekin puistonsa kesäkuussa kevään koronatauon jälkeen.

Puistot ovat tällä hetkellä rajoittaneet kävijämäärän 50 prosenttiin normaalista kapasiteetista, eivätkä ne suunnittele poistavansa kävijämäärärajoituksia vielä elokuun alussa.

”Säilytämme rajoitukset toistaiseksi ennallaan ja odotamme viranomaisilta uusia suosituksia”, kertoo Leo’s Leikkimaa -ketjun omistavan ruotsalaisen Leos Lekland -yhtiön markkinointijohtaja Anders Forssten sähköpostitse.

Kesä on ollut puistoissa tavallista hiljaisempi ja kävijöitä on ollut 40–50 prosenttia normaalista, Forrsten kertoo. Yhtiöllä on Suomessa seitsemän puistoa, ja se toimii myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa.

Myös SuperPark-sisäliikuntapuistot aikovat jatkaa nykyisillä rajoituksilla ja säännöillä tulevat kuukaudet, kertoo SuperPark Oy:n toimitusjohtaja Juha Tanskanen.

Yhtiöllä on Suomessa neljä omaa puistoa sekä neljä kumppaneiden pyörittämää lisenssipuistoa. Ennen puistojen avaamista kesäkuussa yhtiö teki asiakaskyselyn, jonka tulokset rohkaisivat avaamaan taas ovet.

”Olemme kävijämääriin tyytyväisiä näissä vallitsevissa olosuhteissa”, Tanskanen sanoo sähköpostitse.

Suomen lisäksi yhtiöllä on puistoja useassa maassa Aasiassa. Siellä korona alkoi vaikuttaa jo tammikuun lopulla, ja puistot jouduttiin sulkemaan valtion päätöksellä tai suosituksella. Esimerkiksi Singaporen ja Hongkongin puistot ovat yhä kiinni.

Trampoliinipuisto joutui myymään välillä ei-oota

Trampoliinipuisto Rush Helsingin Pitäjänmäellä rajasi kävijämäärän kesäkuun aluksi 50 henkeen, kun maksimikävijä määrä on normaalisti 140 henkeä. Myöhemmin kesällä rajoitusta nostettiin 70 henkeen.

Elokuun alussa kävijämäärä on tarkoitus nostaa sataan henkeen, kun hallituksen asettama yli 500 hengen tapahtumien kielto päättyy, kertoo puistoa pyörittävän Rush Finlandin toimitusjohtaja Mikko Vihersalo.

Koronatilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti. ”Tällä hetkellä tartuntamäärät ovat olleet pieniä, ja tilanne on ollut hyvä. Kansainväliset uutiset tietysti huolestuttavat”, Vihersalo sanoo.

Tarvittaessa kävijärajoituksia voidaan muokata heti varausjärjestelmän kautta.

Tänä kesänä puistoon on riittänyt hyvin asiakkaita, Vihersalo sanoo. Sadepäivinä on pitänyt myydä välillä ei-ootakin, kun kävijöitä olisi ollut enemmän kuin kävijärajoitus on sallinut.

”Kannattavuuden kanssa ollaan kyllä hilkulla. Rajoitetulla kävijämäärällä emme saa toimintaa pyörimään kannattavasti tulevaisuudessa.”

Yhtiö ei ole saanut vuokrista huojennuksia. Maksuajan pidennykset ovat tuoneet pelivaraa, mutta laskut ovat kuitenkin odottamassa, Vihersalo kertoo.

Koronaa torjutaan puistossa erityisjärjestelyillä. Hygienia-asioista ja turvaväleistä tiedotetaan kävijöitä, ja puistossa on valvojat normaalistikin paikalla.

Varausjärjestelmä auttaisi tarvittaessa jäljittämään kävijöitä

Puistoissa on otettu käyttöön erilaisia varotoimia koronapandemian alusta lähtien.

Esimerkiksi HopLopissa puistojen pintoja on esimerkiksi käsitelty pinnoitteella, joka tuhoaa viruksia ja bakteereja, puistoissa on käytössä useamman tunnin suojan antava käsihuuhde, lisätty käsienpesumahdollisuuksia ja edistetty turvavälien noudattamista ja poistettu käytössä toimintoja, joita ei pysty kunnolla desinfioimaan.

Myös muissa sisäleikki- ja liikuntapuistoissa on niin ikään lisätty vastaavia käsienpesu- ja desinfiointi-mahdollisuuksia ja alueiden siivousta sekä esimerkiksi harvennettu ravintolapaikkoja.

”Emme ole tehneet ainoastaan viranomaisten vaatimia minimiturvatoimia vaan investoineet puistojemme epidemiaturvallisuuteen ja toiminnalliseen laatuun myös pidemmän ajanjakson tarpeet huomioiden”, kertoo HopLopin Kalle Peltola.

”Tätä taustaa vasten olemme toiveikkaita, että homma lähtee normalisoitumaan, mutta sitä ei kukaan tietä, miten koronatilanne kehittyy.”

Ajanvarausjärjestelmä mahdollistaa kävijöiden tavoittamisen jälkikäteen, jos tulisi tarve olla heihin yhteydessä mahdollisen korona-altistumisen vuoksi.

HopLopin omissa 21 puistossa altistumisia ei ole ilmennyt. Heinäkuussa ilmeni yksi altistus Rovaniemen yrittäjävetoisessa puistossa, joka on ainoa HopLop-puisto, missä varausjärjestelmää ei ole.

Tartuntoja ei Rovaniemen puistossa kuitenkaan syntynyt, Peltola kertoo. HopLopin epidemiaturvallisuustoimenpiteet, leikkimisväljyys ja rajattu leikkiaika on hänen mukaansa suunniteltu myös minimoimaan tämänkaltaiset altistusriskit.

Professori: ”Perusohje on hyvä käsihygienia”

Lastentautiopin professori Mika Rämet arvioi, että sisäleikkipuistoihin liittyvä koronauhka on tällä hetkellä pieni.

”Riski on pieni, ja ilmeisen hyvin [puistoissa] on tähän asti mennyt.”

Rämet peräänkuuluttaa yleisestikin yhteiskunnassa tasapainoa koronaturvallisuuden ja normaalin elämän välillä. ”Lasten terveyden kannalta terveys ja hyvinvointi on laajempi käsite kuin covid 19 -tauti.”

Hän suosittelee huolehtimaan sisäleikkipuistoissa hygieniasta ja turvaväleistä.

”Perusohje on hyvä käsihygienia: kädet puhdistetaan ennen leikkipuistoon menoa, ennen mahdollista ruokailua ja kun lähdetään pois.”

Jos käsien pesu ei ole mahdollista esimerkiksi ennen syömistä, tulee käyttää käsidesiä. Käsidesi on Rämetin mukaan turvallista lapsillekin, kunhan aikuinen valvoo käyttöä.

”Turvaetäisyydet ovat tärkeitä, mutta kaikki ymmärtävät, että niitä ei voi viivoittimella mitata eivätkä lapset pysty niitä koko ajan noudattamaan. Lasten kuuluukin olla lapsia.”

Jos on yhtään sairauden oireita, puistoon ei tietenkään pidä mennä.

Puistojen tulee Rämetin mukaan huolehtia pintojen puhdistamisesta ja riittävästä väljyydestä kävijämääriä mitoittamalla.