Kikkelikuvia lähettävä keski-ikäinen pedofiili on väärä myytti nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä netissä. Myytin rakentaminen oli mediakasvatuksen virhe, kirjoittaa nuorisotyöntekijä Ismo Kiesiläinen blogissaan.

Kiesiläinen oli osa työryhmää, joka osallistui maanantaina esitettyyn Ylen MOT:n kokeeseen, jossa tutkittiin nuorien tyttöjen kohtaamaa seksuaalista häirintää verkossa.

MOT:n jutun perusteella seksuaalista häirintää harjoittavat useimmiten 20-30-vuotiaat aikuiset miehet. Nämä ovat niitä samoja teinejä, joita viime vuosikymmenellä ohjeistettiin suojautumaan verkossa keski-ikäisiltä vaanijoilta, Kiesiläinen toteaa.

Kiesiläinen tuotti 2000-luvun puolivälissä sarjan mediakasvatuksellisia videoita, joita käytettiin laajalti muiden muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lasten kasvatusprojekteissa.

Videoilla nuoria vaanivat nimenomaan keski-ikäiset.

- Vuonna 2007 nämä parikymppiset miehet olivat itse teini-ikäisiä netinkäyttäjiä. Vuosien myötä he kasvoivat verkossa aikuisiksi ja loivat itse yhteisönsä ja pelisääntönsä ilman vanhempien häiritsevää vaikutusta. Seksuaalisia hyväksikäyttäjiä tuli tietysti vain pienestä vähemmistöstä, mutta koko kulttuuri heidän ympärillään kasvoi vinoon, Kiesiläinen kirjoittaa.

Kiesiläisen mukaan nettikasvatus loi tukun ohjeita ja sääntöjä, jotka auttoivat nuoria suojautumaan verkon vaaroilta, mutta eivät ehkäisemään nuorten itsensä myöhemmin harjoittamaa väärää käyttäytymistä.

- Myytti teinipojaksi tekeytyneestä keski-ikäisestä pedofiilisedästä – jota itsekin olin videoillani rakentamassa – johti myös harhaan. Se vei huomion pois aikuistuvista nuorista ja heidän kulttuuristaan. Me loimme hirviöt katsomalla muualle, Kiesiläinen kirjoittaa.

- Ongelmaa ei ole riittävästi tai ollenkaan lähestytty tästä näkökulmasta, mutta nyt on sen aika. On löydettävä parhaat keinot tavoittaa riskiryhmässä olevat nuoret miehet ja auttaa heitä ymmärtämään, mitä heidän toimintansa voi aiheuttaa – sekä tytöille että miehille itselleen.

Toimittaja Teemu Kammonen työskenteli 2000-luvun lopussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Viisaasti verkossa –mediakasvatusprojektissa.