Euroopan keskuspankki painostaa Irlantia tarttumaan hätäapuun kasvavan velkakriisin vuoksi. Uutistoimiston Bloombergin lähteen mukaan EKP:n edustajat esittivät vaatimuksen eilen käydyssä puhelinneuvottelussa. Reuters puolestaan sai jo eilen tiedon, että Irlanti neuvottelee Euroopan hätärahaston takauksesta.

Yhtään virallista tukipyyntöä maasta ei ole kuitenkaan kuulunut.

Irlannin talous keikkuu romahduksen partaalla ylisuuren lainataakan vuoksi. Tilanne on samankaltainen kuin Kreikalla keväällä. Tuolloin Euroopan johtajat päättivät suurten lainatakausten antamisesta Kreikalle maan talouden romahduksen estämiseksi. Irlanti olisi näin ollen toinen maa, joka pelastetaan hätärahaston avulla.

Yleinen ilmapiiri on se, että jos velka-asia ei selviä maanantaihin mennessä, Irlannin talous todennäköisesti romahtaa ja romahdus leviää muualle Eurooppaan.

Euroopan Unionin talousasiantuntijat uskovat Irlannin tarttuvan keväällä luotuun laina-apuun. Maa tarvitsisi eri lähteiden mukaan takauksen noin 60 miljardin euron lainalle.

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan on julkisuudessa vastustanut ajatusta hätärahastoon turvautumisesta. Lenihanin mukaan Irlannin talous pyörii ainakin vuoden 2011 puoliväliin.

Tämä ei kuitenkaan riitä pankeille. Barclaysin mukaan Irlannin on otettava apu tai vedettävä hihastaan täysin uusi ässä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn uskoo Reutersin haastattelussa, että Irlanti ottaa euromaiden takauksen ja selvittää talousvaikeutensa itse.

- Irlannin tilanne liittyy pankkien vaikeuksiin, suurelta osin erään tietyn suuren pankin ongelmiin, sanoo Strauss-Kahn tarkoittaen mitä ilmeisimmin maan suurinta, Bank of Irelandia.

Markkinoilta saatiin perjantaina varovaisen luottamuksen signaali, kun Irlannin valtion joukkovelkakirjojen arvo lähti pieneen nousun. Se kielii uskosta, että maa turvautuu hätärahastoon.

Irlannin pääministeri Brian Cowen sanoi Bloombergin mukaan eilen, että maa työskentelee muiden EU-johtajien kanssa estääkseen velkakriisin laajempia vaikutuksia EU:n talousalueeseen.

Asiantuntijoiden mukaan nyt testataan euromaiden johdonmukaisuutta keväällä luodun hätärahaston käytön suhteen. Yksi mahdollinen skenaario on se, että osa lainoista jätetään takaamatta. Tämä voisi kuitenkin levittää epävarmuutta muihin ylivelkaantumisen partaalla oleviin maihin kuten Portugaliin, Italiaan ja Espanjaan.

Bloombergin kyselyssä osittaista takausta pidetään lähes yhtä mahdollisena vaihtoehtona.

Kristillisdemokraatit ilmoittivat tänään, että euroalue pitäisi jakaa kahtia. Irlannin kriisistä käydään keskustelua myös Uuden Suomen Puheenvuorossa.