Perussuomalaisten presidenttiehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari katsoo, että kansalaisilla tulisi olla omanlaisensa veto-oikeus eduskunnan tekemiin päätöksiin. Hänen mukaansa mallia pitäisi ottaa Sveitsistä.

–Minä haluan Sveitsin kaltaisen maan, missä on suora demokratia. Minä tuen demokratiaa ja suoraa demokratiaa ja Suomen kansalaisten oikeutta päättää omasta kohtalostaan itse, Huhtasaari sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa Sanomatalossa.

Huhtasaari katsoo, että kansalla pitäisi olla oikeus äänestää eduskunnan päätös kumoon, jos se niin haluaa. Esimerkiksi hän nostaa eduskunnan päätöksen sallia Fortumin sähkönsiirron ulkoistus Carunalle.

–Jos eduskunta tekee vaikka tällaisen päätöksen kuin Caruna, mikä oli äärimmäisen epäonnistunut päätös, niin siitä olisi kansa voinut suuttua, ja kun tietyn verran kerätään nimiä, niin silloin se asia tulee kansan päätettäväksi. Ja se äänestys on silloin sitova, Huhtasaari kertoo.

–Tämän suoran demokratian vahvuus on se, että päättäjät joutuvat olemaan vähän niin kuin puolella kankulla. Jos kansa suuttuu päätöksestä, se voi vaatia sen kansanäänestykseen.

”Kai nykyään Snellmankin on äärioikeistolainen”

Perussuomalaisten presidenttiehdokas puolustaa itsenäisyyspäivänä Helsingissä pidettyä, äärioikeistolaiseksi katsottua 612-marssia. Suojelupoliisi on aiemmin arvioinut, että kulkueen takana olisi maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset toimijat.

Kulkueeseen on kerrottu osallistuneen myös uusnatseja.

–Kai nykyään Snellmankin on äärioikeistolainen, kun hän oli kansallismielinen. Minusta se kulkue on ihan hieno.

–Jos sinne tulee mukaan joitakin ihmisiä, joilla on erilainen arvomaailma kuin esimerkiksi se, että kannattaa isänmaallisuutta, niin hyvin vaikea on missään kulkueessa kenenkään vakaumusta kysellä.