Italian sisäministerin, La Legan puheenjohtajan Matteo Salvinin Milanoon koolle kutsuma eurooppalaisten äärioikeistopuolueiden suurkokous on saanut laajaa mediahuomiota Italiassa.

Salvini itse keskittyi omassa puheenvuorossa odotetusti Italian sisäpolitiikkaan.

”Minua ei pysäytä mikään eikä kukaan ennen kuin olemme tilanteessa, jossa yksikään italialainen ei maksa yli 15 prosentin verona”, hän linjasi esimerkiksi Il Messaggeron mukaan.

Salvini on ajanut Italiaan 15 prosentin tasaveroa, jota hallituskumppani Viiden tähden liike kuitenkin vastustaa. Hallituskumppanit ovat muutenkin törmäyskurssilla ja moni odottaa Italian hallituksenm kaatuvan eurovaalien jälkeen. Lue tarkemmin: Matteo Salvini kokoaa äärioikestoa tänään Milanoon – Tutkija: ”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta”

Kokoukseen osallistunut perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari piti muiden puoluejohtajien tavoin noin minuutin mittaisen puheen ja korosti ”patrioottipuolueiden voimaa” Euroopassa.

”Puolueeni, perussuomalaiset, haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia liikkeitä ja puskea eteenpäin todellisia muutoksia rakkaassa kotimaanosassamme”, Huhtasaari sanoi.

Hän kommentoi samassa yhteydessä perussuomalaisten ja Salvinin erilaista Venäjä-kantaa. Muun muassa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kieltäytynyt yhteistytöstä Salvinin kanssa juurikin tämän Venäjä-myönteisyyden takia. Legaa edustava europarlamentaarikko Mario Borghezio on nostanut erikseen esiin myös perussuomalaiset samassa yhteydessä. Lue myös: Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

STT:lle asiaa kommentoinut Huhtasaari ei näe asiassa ongelmaa.

”Me emme keskity eroavaisuuksiin, vaan meillä on yhteinen tehtävä pelastaa Eurooppa EU:lta. Venäjällä ei ole mitään tekemistä ja roolia Euroopan kansallismielisten parlamenttiryhmien päämäärissä, joten Venäjä ei ole kysymys.”

Salvini toisti omassa puheessaan aikaisemman linjauksensa, jonka mukaan äärioikeiston yhteenliittymä keskittyy muuttamaan Eurooppaa.

”Täällä ei ole äärilaidan edustajia, rasisteja tai fasisteja. Me olemme täällä rakentamassa tulevaisuutta”, hän sanoi.