Kansanedustaja, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari vakuuttaa Puheenvuoron blogissaan , ettei ole gradua tehdessään toiminut vilpillisillä tarkoitusperillä.

– Gradua tehdessäni en varmasti ole toiminut vilpillisillä tarkoitusperillä. Olen pyrkinyt toimimaan silloisten saamieni viittausohjeiden mukaisesti, ja luottanut että viimeistään esitarkastuksessa olisi ilmennyt, jos siinä on merkittäviä puutteita tai muuta tarkennettavaa. Tein kiireellä, eikä kunnianhimoni ollut korkealla, hän kirjoittaa.

Ylen selvityksen mukaan Huhtasaaren gradusta, joka nousi valokeilaan presidentinvaalien aikana, peräti 30 prosenttia on kopioitu yhdestä ja samasta lähteestä eli Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta gradusta Kohti monikulttuurista koulua. Tämä jäi huomiotta Jyväskylän yliopiston gradusta tekemässä selvityksessä.

Puheenvuoron blogista syntyneessä keskustelussa Huhtasaarelta kysytään suoraan, onko hän käyttänyt Simpasen tekstiä ilman lähdeviittausta.

–Yksi ongelma onkin, että kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti. Jos olisin merkinnyt sekundaarisen lähteen alkuperäisen lisäksi, tuskin tästä nyt keskusteltaisiin. Se ei olisi paljon vienyt edes aikaa, Huhtasaari vastaa.

Hän pitää plagiointisyytöksiä edelleen ajojahtina.

–Gradukohu päällä, ainahan minusta on joku kohu meneillään. Minua nyt paalutetaan vilpilliseksi ihmiseksi. Ihminen on luonteenpiirteidensä kokonaisuus. Vilpillinen persoona en ole. Olen suurpiirteinen. Pedantti en ole.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen kertoi keskiviikkona, että yliopisto aikoo tutkia Huhtasaaren gradun uudelleen.

–Tutustumme esille tuotuun uuteen aineistoon ja etenemme tutkimuseettisten ohjeistusten mukaisesti. Tarvittaessa uudella selvityksellä, hän tviittasi.

STT kertoi perjantaina, että Jyväskylän yliopisto on saanut selvityspyynnön Huhtasaaren gradusta.

Lue myös:

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia