Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) on noussut entistä vahvemmin presidentti Tarja Halosta vastaan niin sanotussa lautaskiistassa.

Sasi kommentoi hallituksen linjausta EU-huippukokouksista tuoreeltaan Uudelle Suomelle toissapäivänä. Jo tuolloin Sasin kanta oli hyvin selvä: presidentin vierailut EU-huippukokouksissa ovat ohi.

Nyt Sasi on kuitenkin koventanut sanojaan entisestään. Yle Uutisille hän sanoo, että presidentti Halosella ei lautasasiassa ole yhtään tukijaa. Sasin mukaan presidentti on ainoa Suomessa, joka on sitä mieltä, että yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluu hänelle.

- Presidentti on tässä väärässä, pamauttaa Sasi.

Ilta-Sanomille Sasi tykittää, että Halonen ei ymmärrä Suomen perustuslakia.

Sasilla on myös selitys Halosen hanakalle kokoustamisinnolle. Hän arvelee, että Halonen on ulkoministeriaikoinaan tutustunut huippukokouksissa käyviin ihmisiin ja vihjaa, että syy Halosen haluun päästä paikalle on sosiaalinen.

- Pelkkä sosiaalinen kanssakäyminen ei ole riittävä peruste [osallistua kokoukseen], Sasi sanoi jo toissapäivänä Uudelle Suomelle.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on antanut ymmärtää, että Halosta tuskin enää nähdään huippukokouksissa. Halonen taas on hämmästellyt Vanhasen tulkintaa ja todennut, että kokouskäytäntö jatkuu samanlaisena kuin ennenkin.