Sdp:n Tuula Haatainen ja kokoomuksen Paula Risikko ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä puolueiden nimittäessä edustajiaan eduskunnan puhemiehistöön.

Valinnat varmistuvat lopullisesti vasta maanantain ryhmäkokouksissa vähän ennen puhemiesten vaaleja, Talouselämä kertoo. Lehden mukaan Sdp valitsee eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi maanantaina todennäköisesti Tuula Haataisen, jolle pesti on spekulaatioiden mukaan palkinto presidenttiehdokkuudesta.

– Jos eduskuntaryhmä tukee, niin olen käytettävissä, mutta haluan kuulla ryhmän kannan, Haatainen sanoo Talouselämälle.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan kertoi Lännen Medialle olevansa valmis eduskunnan puheenjohtajaksi eli puhemieheksi, jos kokoomuksen eduskuntaryhmä häntä tehtävään esittää.

–Ensiksi se on aivan valtavan upea tehtävä, aivan kerta kaikkiaan. Se ei satu joka likan kohdalle. Jos meidän ryhmämme niin arvioi, että olisin sopiva emäntä taloon, niin ei siitä kieltäytyä voi, Risikko sanoo.

Kokoomusryhmällä on tehtävään useita muitakin ehdokkaita.

Hallitusryhmä Siniset joutuu luopumaan puhemiehen paikasta, jota on pitänyt Maria Lohela, koska ryhmäkoko ei perussuomalaisten hajottua enää oikeuta puhemiehen tehtävään.