Oikeistopopulistien Euroopan parlamenttiin muodostama Identiteetti ja demokratia –ryhmä (ID) on Euractiven ja Politicon mukaan jäämässä ilman merkittäviä vastuupaikkoja. Suomesta ryhmään kuuluuvat perussuomalaisten europarlamentaarikot Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

Pahennusta on herättänyt erityisesti Ranskan Kansallisen liittouman käytös parlamentin avajaisissa. Kaikki ryhmän 22 parlamentaarikkoa jäivät istumaan muiden meppien noustessa seisomaan Euroopan hymnin soittamisen ajaksi. Brittiläisen Brexit-puolueen edustajat puolestaan kääntyivät selin.

”Kun näin Kansallisen liittouman edustajien toiminnan avajaisissa, se oli surullinen spektaakkeli. Nämä ihmiset eivät halua toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan”, eräs ranskalaismeppi kommentoi Euractivelle.

Euroopan parlamentissa valitaan ensi viikolla puheenjohtajat muun muassa tärkeisiin maatalous- ja oikeudellisten asioiden valiokuntiin.

”Olen kuullut, että kuka tahansa ID-ryhmän ehdokas saa vastaehdokkaan, jota muuta parlamenttiryhmät äänestävät”, Politicon haastattelema EU-virkamies sanoo.

Konservatiivisen EPP-ryhmän tiedottaja kertoo Politicolle, että näin tullaan toimimaan kaikkien valiokuntajohtajuuksien suhteen.

”Paikat jaetaan EPP:n, sosialidemokraattien, liberaalien ja vihreiden välillä”, hän sanoo.

Perussuomalaisten mepeistä Teuvo Hakkarainen menee täysjäseneksi ympäristövaliokuntaan ja varajäseneksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokuntaan. Laura Huhtasaari on täysjäsenenä perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnassa ja varajäsenenä kansainvälisen kaupan sekä kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnissa.

Lue lisää: Perussuomalaisten tuoreet mepit haluavat kutistaa EU:ta – Teuvo Hakkarainen menee kielikurssille

ID-ryhmällä on 73 edustajaa Euroopan parlamentissa ja se on parlamentin viidenneksi suurin ryhmä. Ryhmään kuuluvat Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre, Tanskan kansanpuolue ja Suomesta perussuomalaiset.

Lue myös:

Tutkija Jussi Halla-ahon uudesta kansallismielisten ryhmästä: ”Laajamittaista yhdistymistä ei näkyvissä”

Europarlamentin johtoon italialainen sosiaalidemokraatti – Vihreiltä vastalause

Heidi Hautala Euroopan parlamentin kokoonpanosta: ”Olemme aivan uudenlaisessa tilanteessa”