Euroopan unionin keinot auttaa kriisimaita saavat rajua kritiikkiä kansainvälisen talouden huippuprofessoreilta aamun Helsingin Sanomissa sekä Kauppalehdessä.

Kauppalehden haastatteleman Aalto-yliopiston kansainvälisen talouden professorin Pertti Haaparannan mielestä Kreikan, Irlannin ja Portugalin velkasaneeraukset olisi pitänyt tehdä heti. Vieläkään se ei silti hänen mukaansa ole myöhäistä. Haaparannan mukaan Saksan ja Ranskan pankit selviäisivät järjestelyistä kyllä, kunhan niiden asema tehtäisiin selväksi velkajärjestelyssä.

Myös yhdysvaltalaisen MIT-huippuyliopiston kansantaloustieteen professori Bengt Holmström katsoo, että valtioiden sijaan EU pelastaa Saksan ja Ranskan pankkeja. Helsingin Sanomien haastatteleman Holmströmin mukaan EU:n käyttämät keinot kriisimaiden pelastamiseksi ovat kyseenalaisia.

–Euromaat ovat mukana eräänlaisessa rahanpesussa, jossa ne pesevät omaa mainettaan kriisimaiden kustannuksella, sanoo Holmström HS:lle.

Holmströmin mukaan pöytä voitaisiin puhdistaa niin, että velkaa antaneet pankit ottaisivat luottotappiot ja niiden hoidossa taas auttaisi kunkin kotivaltio.

Kauppalehden mukaan myös Etlan tutkija Paavo Suni pitää selvänä, että Kreikka, Irlanti ja Portugali ajautuvat lopulta saneeraukseen.