Iltapäiväruuhka, hirnuvat äänitorvet, punaiset takalyhdyt ja sankka pakokaasupilvi autojen yllä. Se on ilmastonmuutoksen yleinen mielikuva, mutta SVT:n Uppdrag granskning -ohjelman teettämä tutkimus osoittaa, miten kyse on todellakin vain mielikuvasta, eikä totuudesta.

Ilmastouhka on yhtälailla vihreä lehmipelto, laarit täynnä heinää ja säyseä mullilauma. Lihateollisuus on itse asiassa suurempi kasvihuonekaasujen aiheuttaja kuin kuljetussektori. YK:n raportin mukaan lihateollisuuden osuus on 18% maailman kasvihuonekaasujen tuotannosta.

Yksi lehmä päästää vuosittain 100 kiloa metaania, joka on 20 kertaa haitallisempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. 100 kiloa metaania vastaa haitaltaan henkilöautoa, jolla ajetaan vuodessa 10 000 kilometriä.

Eikä sillä ole väliä onko liha luomua tai lähituotettua. Märehtiminen käy ympäristölle kalliiksi oli lehmä teho-ohjelmassa tai ei.

Aftonbladetin haastattelema ympäristöekologi Annika Carlsson-Kanyama ymmärtää, etteivät poliitikot voi suositella ihmisille lihan kulutuksen vähentämistä.

– Jos minun neuvoani kysytään, voi jokainen kuitenkin tehdä ympäristöteon vähentämällä lihan kulutusta. Tilalle voi ottaa vihanneksia ja papuja. Se on paljon helpompaa kuin vaihtaa uuteen autoon, Carlsson-Kanyama neuvoo.