Ruotsalainen ilmastotutkija, professori Caroline Leck sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa, että ihmisen toimien vaikutusta ilmastonmuutokseen on liioiteltu.

Leck uskoo, että myös kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC tulee pian muokkaamaan omaa ennustettaan ilmaston lämpenemisestä alaspäin. Hän on itse ollut mukana IPCC:ssä.

–IPCC tulee antamaan uuden raporttinsa syksyllä ja luultavasti siinä tulee olemaan myös pienennys, Leck sanoo SvD:lle.

Näkemyksensä Leck perustaa uuteen norjalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen on hidastunut rajusti vuoden 2000 jälkeen. Tutkimuksessaan norjalaisryhmä käytti apunaan uutta laskutapaa, jossa huomioitiin muun muassa luonnollinen vaihtelu. Tutkimuksen mukaan ilmasto lämpenisi vuoteen 2050 mennessä 1,9 Celsius-astetta, kun IPCC ennakoi tällä hetkellä 3 asteen nousua.

Leckin mukaan norjalaisten tutkimustulokset ovat sensaatiomaisia. Hän on itse tarkastanut tutkimuksen ja pitää sitä erittäin vaikuttavana. Se vahvistaa käsitystä siitä, että ihmisen toimilla on vaikutusta ilmastoon, mutta ei niin paljon kuin aiemmin on uskottu.

– Norjalainen tutkimus antaa ilmastouhkasta paljon monitahoisemman kuvan, mutta edelleen on hyvin tärkeää vähentää päästöjä, sanoo Caroline Leck.