Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on valmis lyhentämään presidentin virkakauden neljään vuoteen, kertoo Hämeen Sanomat.

Samalla Niinistö kertoo haluavansa lisätä mahdollisten presidenttikausien määrää kolmeen. Näin yksi presidentti voisi hallita kaksitoista vuotta kuten nykyään.

– Olen sitä mieltä, että kauden lyhentäminen on yksi keino rajoittaa presidentin valtaa. Kauden lyhentäminen neljään vuoteen tarkoittaisi sitä, että presidentin ulkoinen mittaus tulee aikaisemmin mahdolliseksi, Niinistö kertoo Hämeen Sanomille.

Niinistön kahden vuoden takainen kilpakumppani ja istuva presidentti Tarja Halonen otti aiemmin tänään kantaa presidenttikauden lyhentämistä vastaan Suomenmaa-lehdessä.

– Tässä tarvitaan ihan selkeästi pidemmät linjat kuin neljä vuotta. Vaikka pitää olla myös nopeutta ja herkkyyttä liikkeissä, peruslinjan pitää olla pidempi, Halonen kertoo Suomenmaassa.

Tässä Niinistö on Halosen kanssa lähes samoilla linjoilla.

– Jos presidentiltä viedään kokonaan valtaoikeudet, on oikeastaan yksi lysti, minkälainen kauden pituus on. Silloin olisin itse asiassa pitkän kauden kannalla. Kantani presidentin valtaoikeuksien leikkaamiseen sinällään on siis suunnilleen sama kuin presidentti Halosella, Niinistö vastaa.